Savunma sanayi ihracatı da düşüş eğilimine geçti

Türkiye’nin yerlileşme ve savunma sanayiini geliştirme çabalarının başlamasının ardından, her yıl ihracatını artıran savunma ve havacılık sektöründe ilk kez ihracat düşüşü belirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA/ ANKARA 

Türkiye’nin yerlileşme ve savunma sanayiini geliştirme çabalarının başlamasının ardından, her yıl ihracatını artıran savunma ve havacılık sektöründe ilk kez ihracat düşüşü belirdi. 

İhracat verilerine göre, bu yılın ilk 7 ayında gerçekleşen ihracat 828 milyon dolar oldu. Geçen yıl aynı dönemde ihracat 952 milyon dolar seviyesindeydi. Temmuz ayı sonu itibariyle sektörün ihracatı yüzde 13 oranında düştü. Yıllık bazda bakıldığında ise düşüşün oranı önceki yılların yükseliş trendinin etkisiyle azaldı. Temmuz 2015 sonu itibariyle son 1 yıllık savunma ve havacılık sanayii ihracatı 1 milyar 524 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bir önceki aynı dönemde ise ihracat 1 milyar 560 milyon dolar seviyesindeydi. Düşüş yüzde 2.3 seviyesinde gerçekleşti. 

Sektör uzmanları ihracat düşüşündeki ana etkilerden birinin euro/dolar kuru etkisinden kaynaklandığını hatırlatarak, buna bağlı olarak bazı off -set programlarının yerine getirilmesi, birçok ülkenin savunma harcamalarındaki düşüş ve bölgesel politik durumuna bağlı gelişmeler olduğunu kaydettiler. Düşüşün, sektörün mevcut ihracat hacminin az olması nedeniyle oransal olarak da yüksek kaldığı kaydedildi. Türkiye’nin uyguladığı stratejik planda savunma ve havacılık sanayiinde “üst lige” çıkmak hedefi bulunuyor. Sektörün 2023 hedefi 25 milyar dolarlık ihracata ulaşmak. 

Sektöre yönelik ankete dayalı bir analiz yayınlayan Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD), sektörün ihracatının off -set ve hizmet dahil 1 milyar 855 milyon dolar olduğunu belirtmişti. Diğer ihracat verileri sadece mal ihracatından oluşuyor. Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatında ABD ve Avrupa ana alıcı konumunda. Asya ve Afrika’da son dönemde artış gösterdi ve bu iki kıtadaki alıcılara satış 2014’te 856 milyon doları buldu. ABD’ye satışlar 581 milyon 418 bin dolar olarak gerçekleşti. Sektörün 2014 yılı ithalatı ise SASAD verilerine göre 1 milyar 351 milyon dolar oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir