Sebze-meyve nakliyecisi FSM'den 'kolay geçiş' istiyor

Saat kısıtlaması nedeniyle taşıma maliyetlerinin arttığını söyleyen Antalyalı nakliyeciler, ağır tonajlı araçların belirli saatlerde FSM Köprüsü’nden geçişine izin verilmemesine ilişkin kararın değiştirilmesini istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Antalya’dan İstanbul’a yaş meyve sebze taşıyan kamyoncular, İstanbul’a girişte kamyonlara uygulanan saat kısıtlaması nedeniyle İstanbul halkının kaliteli ürün tüketemediğini belirterek, yaş meyve sebze taşıyan kamyonlara saat uygulamasında yeni düzenleme yapılmasını istediler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda, Tarım Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, İBB Hal Müdür Yardımcısı Ruhi Ergan, İBB Toplu Ulaşım Hizmet Müdürü Aziz Gündoğdu, Antalya ve İstanbul UKOME temsilcileri, Serik, Demre, Elmalı, Alanya, Gazipaşa ilçeleri S.S Taşıyıcılar Kooperatif Başkanları ile Antalya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, yaş meyve sebze taşıyan kamyon sektörünün sorunlarını dinlediler. 

250-300 TL park ücreti ödüyoruz 

İstanbul girişinde yaş meyve sebze taşıyan kamyoncular için saat kısıtlaması uygulamasında yeni bir düzenleme yapılmasını isteyen Antalyalı kamyoncular, “Antalya ve ilçe toptancı hallerinde üretici ürününü sabaha karşı saat 04.00 gibi getiriyor. Yüklemeler sonrası kamyoncular da ertesi güne yetişmek için trafik kurallarını da ihlal ederek, kamyonlara uygulanan yasak saatlerine takılmamak için 8-9 saatte İstanbul’a giriyor. Demre, Finike, Gazipaşa gibi ilçelerden hareket eden kamyonlarda 10-11 saatte İstanbul’a ulaşıyor. Yollarda zaman zaman trafik kazalarına maruz kalıyorlar. İnsanlar ölüyor, yaralanıyor. Kamyoncu eğer İstanbul’a FSM Köprüsünde girişte kamyonların saat uygulamasına takılmaları halinde saatlerce beklemek zorunda kalıyor. 250-300 TL park ücreti ödemek zorunda kalıyor. Bunun yanında saat uygulamasına takılan kamyon üzerindeki yaş meyve sebze yazın sıcakta yanıyor, kışın da soğukta donuyor. Özellikle çilek ve muz gibi meyveler başta olmak üzere çabuk bozuluyor. Böyle olunca İstanbul halkı taze ve kaliteli meyve sebze tüketemiyor. Fiyatlar da artıyor. İstanbullu yaş meyve sebzeyi pahalı tüketmek zorunda kalıyor. Ürün bozulunca üretici de kazanamıyor. Köprü yasağından kurtulursak bu sorunlar yaşanmaz” ifadesini kullandı. 

Yılda 10 milyar dolarlık zarar var

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda, Tarım Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu ise Türkiye’de 45 milyon ton meyve sebze üretildiğini belirterek, “Bunun ticari değeri de 80 milyar lira. Bu ticari hacmin yüzde 30-45’ i tarlada, yüzde 25’i de nakliye sırasında zarar görüyor. Nakliye sırasında zarar gören yüzde 25 ziyan olan yaş meyve sebzenin değeri de yaklaşık 20 milyar TL ediyor. Dolar bazında geçen yıl bu miktar 10 milyar dolar civarındaydı” dedi. Kamyoncuların da kendilerini ‘dönüştürmelerini’’ isteyen Çakıroğlu, ‘’Kamyoncu esnafının açık kasa araçlarını termoking tipi araçlara dönüştürmek için neler yapılmalı? Hep birlikte bunları düşünmeliyiz. Tek taraflı çözüm istemek olmaz. Belediye olarak araştırma yapıyoruz. Yapacağımız araştırmayı rapor haline getirip yetkililere vereceğiz. Çözümü birlikte bulacağız. İstanbul’da diğer sektörlerdeki kamyoncular da saat kısıtlaması uygulaması için düzenleme istiyor. Böyle olunca keşmekeş yaşanıyor’’ diye konuştu. 

İhraç ve ithal malı taşıyan TIR'a da izin vermiyoruz 

İBB Toplu Ulaşım Hizmet Müdürü Aziz Gündoğdu da, İstanbul’da istibdat haddi 4 ton ve üzerinde olan 150 bin kamyon trafiği olduğunu, sabah 06.00-10.00 saatleri arasında da 50 bin servis aracının trafikte olduğunu bildirdi. Kamyonların da saat kısıtlamasında tolerans taleplerinin gerçekleşmesi halinde İstanbul trafiğinin daha da karmaşaya dönüşeceğini anlatan Gündoğdu, “Diğer sektörlerdeki taşıyıcılarda talepte bulunuyor. Ülke ekonomisi için çok önemli olan gümrüklerde de hem ihracat hem de ithalatta yük taşıyan TIR’lara da izin vermiyoruz” dedi. 

Sorunun çözümü 2 yıl sürer 

İBB yetkilileri, önümüzdeki 2 yıl içinde İstanbul’da lastikli tünel, metro ve 2017’de işletmeye açılması hedeflenen 3. Köprü inşaatının tamamlanmasıyla yaş meyve sebze taşıyan kamyoncuların sorunlarının çözümlenebileceğini belirttiler.İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kamyonlara getirilen kısılama sorununu çözmek için Arabalı Vapur hattı açmayı düşündüğü öğrenildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir