Seçim belirsizliğinin etkisiyle BİST 100’de kritik seviyelerdeyiz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Üzeyir DOĞAN / Gedik Yatırım Menkul 

 07 Haziran seçimlerine 12 gün kaldı. İçeride ibre tamamen seçimlere dönmüş durumda. Dışarıda ise Fed ve Yunanistan konusundaki gelişmeler bizim için negatif seyretmeye başladı. ABD’de açıklanan veriler ve toplantı tutanakları faiz artışı beklentilerini önemli ölçüde ötelemiş, 2016 söylemlerini dahi gündeme getirmişti. Fed Başkanı Yellen ise Cuma günkü konuşmasında bu yıl içinde faiz artışının geleceği mesajını verdi. Yunanistan tarafında ise çözüm umudu her geçen gün azalıyor. Burada piyasalar çözümsüzlüğün getirdiği belirsizliğe daha uzun süre katlanacak gibi duruyor. 

Seçimlere yönelik anketler sıklaşmaya başlasa da anketlerin sonuçlar üzerindeki sis perdesini kaldıramaması stresli bekleyişi devam ettiriyor. Bu belirsizliğin nedeni de %1-2’lik bir payın sonuçlarda çok önemli değişiklik getirmesi. Kararsızlar ve anketlerin hata payı bu %1-2’lik dilim için kesin bir yargı oluşturmayı zorlaştırıyor. Bu nedenle piyasa son duyduğu bilgiye çok daha fazla önem atfediyor. Bu da ortaya çıkan her yeni anketin sert fiyat hareketlerine neden olmasına neden oluyor. Bu anketler gelmeye devam ettikçe de bu hareketlerin dozunun artacağını düşünüyoruz. Bu tür zamanlarda piyasa rasyonel olmaktan çıkar ve çoğu zaman coşku ya da panik psikolojisi ile hareket eder. Bu nedenle çok pahalı olarak gördüğünüz bir hisse çok çok daha pahalı bir hale gelebileceği gibi aksi durumda çok ucuz gördüğünüz bir hisse de çok daha düşük fiyatlara gerileyebilir.

BİST 100’e baktığımızda ise mart ayında başlayan hafif yukarı eğimli yükselen kanal içindeki hareketi izlemeye devam ediyoruz. Bu kanalın alt bandı 83,000/83,500 aralığında bulunuyor ve haftanın en önemli seviyesini oluşturuyor. Bu hafta bu seviyelerin altında olacak bir kapanış satış baskının çok daha sertleşmesine neden olabilir. Aksi durumda yani endeks bu bölgede destek bulabilir ve seçime yönelik olumlu beklentiler artmaya başlarsa da kanalın üst bandı olan 90,000 ciavrına hareketlenen bir endeks görebiliriz. Özetle endeks gelinen seviyeler itibariyle bıçak sırtında duruyor ve seçime kadar olan süre sert fiyat hareketlerini işaret ediyor.