Şampiyonluğa ramak kaldı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Şampiyonluk yolundaki kritik maçın bilhassa ilk devresinde durgun bir Galatasaray izledik. Sneijder'in yokluğunda geçtiğimiz hafta olduğu gibi Yekta'nın sahne aldığı, önde oynama pratiğini hayata geçirmek üzere stoperde Semih'in kullanıldığı sarı-kırmızılı takım belli ki, stresi iliklerine kadar hissediyordu. Rostand ve Sernas'ın akınları sürüklemekle görevlendirildiği Gaziantepspor ise geçmiş maçlarının aksine birinci ve ikinci bölgede iki blok halinde alan parselleyen ve sarı-kırmızılılara boş alan bırakmayan bir yapıdaydı. Madalyona başka bir yüzünden bakarak; Bülent Uygun'un sahasına çektiği Galatasaray'ı kontrataklarla avlamak üzere bir strateji geliştirdiği de söylenebilir çünkü ilk 45 dakikada Sernas'ın bulduğu iki önemli pozisyon bunun ispatı sayılır. Kadıköy'deki maçta Kayseripor'un skor üstünlüğünü erken bulması da Galatasaray'ı yeterince ateşleyemedi çünkü kıvılcımların şampiyonluk ateşine dönüşmesi için öncelikle oyunun direksiyonuna geçmek gerekiyordu. Bekir Ozan, Medunjanin, Serdar, Turgut ve Sernas'a rakip akınlarda santraya kadar gelerek destek veren Rostand Galatasaray'ın bu bölgede üstünlük kurmasına engel oldular. Sarı-kırmızılılarda Selçuk, Hamit ve Yekta nicelik karşısında niteliği temsil ediyorlardı ama Melo'nun bu gruba katıldığı ikinci yarıya kadar yetenekli ayaklar fark yaratamadı. Elbette bu noktada Gaziantepspor'un yarattığı dar alanda fark yaratması için Emre - Yekta değişikliğini düşünen Galatasaray teknik heyetinin de hakkını vermek gerekiyor.
62. dakikaya kadar yukarıda anlatmaya çalıştığımız şekilde gelişen maç Binya'nın bireysel hatasında Burak'ın yakaladığı fırsatı iyi değerlendirmesi sonucu Galatasaray'ın 1-0 öne geçmesiyle farklı bir atmosfere büründü. Gol sonrası özgüvenini kazanan ve mental açıdan rahatlayan Galatasaray, bilindik pas kalitesine yeniden kavuştu ama çoğunlukla savunmada kalmayı seçtiler. Gaziantepspor'da ise Bülent Uygun'un işlerin kötü gitmesi durumunda yürürlüğe alacağı bir "B planı" olduğu belliydi çünkü beş dakika içerisinde Cenk Tosun ve Traore oyuna dâhil oldular. Özellikle Cenk'in gezgin oyunu sarı-kırmızılı savunmayı zaman zaman yerleşim hatalarına düşürdü ancak kırmızı-siyahlıların da oyunu riske etmesiyle birlikte cuma günkü köşemizde bu maça dair öngördüğümüz açık futbol ancak 70'ten sonra gündeme gelebildi. 82'de Galatasaray'da gerçekleşen Drogba - Sabri değişikliğine bakılarak bahsettiğimiz bölümün her iki takım açısından nasıl geçildiği kolaylıkla görülebilir ancak şampiyonluğa ramak kalmışken Galatasaray'da gördüğümüz bu defansif hassasiyetleri tartışmaya açmak yersiz. Son bölümü savunmadan ileriye amaçsız toplar vurarak geçiren sarı-kırmızılılar buna rağmen Selçuk, Emre ve Burak'ın ortaklaşa geliştirdiği bir pozisyonda farkı ikiye çıkarmaya çok yaklaştılar. Gaziantepspor'un da son anlarda Rostand ile yakaladığı pozisyon belki de maç boyunca buldukları en ciddi pozisyon oldu. Netice itibariyle Galatasaray'ın zorlu Gaziantep deplasmanından aldığı galibiyeti, Fenerbahçe'nin son dakika penaltısıyla çakıştırdığımız zaman köşemizde üç hafta öncesinden belirttiğimiz gibi ligde iki sıranın isimleriyle birlikte kesinleştiği görülüyor. Süper Lig'de heyecan namına bir tek Kadıköy'de oynanacak Fenerbahçe - Galatasaray derbisi kaldı ve eğer iki takım 32. hafta maçlarını kazanırlarsa Galatasaray bu derbiye şampiyon olarak çıkacak. İyisi mi biz spor yazarları ufaktan sezonun genel değerlendirmelerini kaleme almaya başlayalım.
Son dakika golü
Spor Toto Süper Lig'in 31. haftasında Fenerbahçe ile Kayserispor, Şükrü Saracoğlu Stadı'nda karşı karşıya geldi. Şampiyonluk yarışından kopmamak adına maça mutlak 3 puan parolasıyla çıkan sarı lacivertliler, Kayserispor karşısında ikinci yarıda bulduğu gollerle karşılaşmayı 2-1'lik skorla kazanan taraf oldu. Maçta konuk takımın golünü 6.dakikada Cleyton kaydederken, Fenerbahçe'nin sayıları 57.dakikada Kuyt ve 89.dakikada penaltıdan Baroni'den geldi. Ligde önümüzdeki hafta Fenerbahçe, küme düşme hattında bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a karşı deplasmanda sahne alırken, Kayserispor ise sahasında Trabzonspor'u konuk edecek.
Mersin'den bir puan
Spor Toto Süper Lig'in 31. haftasında Mersin İdman Yurdu, Medical Park Antalyaspor'u konuk etti. Ligden düşmesi geçtiğimiz hafta kesinleşen Mersin İdman Yurdu taraftarı önünde Medical Park Antalyaspor ile 1-1 berabere kaldı. Ev sahibi ekibin golünü 51. dakikada Milan Stepanov kaydetti. MP Antalyaspor'a beraberliği getiren gol 78. dakikada Murat'tan geldi. Bu sonucun ardından Mersin İdman Yurdu puanını 22'ye, MP Antalyaspor da puanını 41'e yükseltti. Süper Lig'in 32.haftasında Antalyaspor sahasında düşme korkusu yaşayan ekiplerden Akhisar Belediyespor'u konuk edecek. Mersin İdman Yurdu'nun Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda ağırlayacağı takım ise ligin alt sıralarındaki bir başka takım Elazığspor olacak.
Akhisar'dan bir çelme de Bursa'ya
Süper Lig 31. hafta maçında Avrupa kupalarına katılmanın hesaplarını yapan Bursaspor ile kümede kalmayı hedefleyen Akhisar Belediyespor karşı karşıya geldi. Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan zorlu karşılaşma 1-1 beraberlikle sona erdi. Karşılaşmanın 22. dakikasında Bursaspor, savunmada yaptığı büyük hata sonrasında topu rakibine kaptırdı. Akhisar Belediyespor'un formda golcüsü Theofanis Gekas ise hatayı affetmedi ve takımını 1-0 öne geçirdi. Maçın 31. dakikasında Ferhat Kiraz'ın orta sahasına ceza sahası içinde harika bir kafa vuran Pablo Batalla, skoru 1-1 yaptı. Temposuz geçen ikinci yarıda gol çıkmayınca iki takım da birer puana razı oldu. Bu beraberliğin ardından Bursaspor 50, Akhisar Belediyespor ise 36 puana yükseldi.
Kritik maç Elazığspor'un
Spor Toto Süper Lig'in 31. haftasında Elazığspor ile Kardemir Karabükspor, Elazığ Atatürk Stadı'nda karşı karşıya geldi. İki takım için de büyük bir önem taşıyan maçta kazanan taraf 1-0'lık skorla Elazığspor oldu. Elazığspor'a galibiyeti getiren gol, karşılaşmanın 79. dakikasında Sedat'tan geldi. Kalan dakikalarda oyunu iyi tutan ve Karabükspor'a pozisyon vermeyen Elazığspor, maçtan 1-0'lık galibiyetle ayrılmayı başardı. Karabükspor, 46. dakikada İlhan Parlak'ın ayağından bir penaltı atışından yararlanamadı. Ligde 38 puanı bulunan Elazığspor, önümüzdeki hafta Mersin İdman Yurdu ile deplasmanda karşılaşacak; 37 puanlı Karabükspor ise Gaziantepspor'u konuk edecek.
Sivasspor acımadı
Süper Lig'de 31. haftanın kritik karşılaşmasında Sivasspor'un konuğu İstanbul Büyükşehir Belediyespor'du. Ev sahibi ekip 4-1 kazanarak rakibini adeta ateşe attı. Sivasspor'a galibiyeti getiren golleri 6. dakikada Adem Koçak, 26, 42. ve 56. dakikalarda Michael Eneramo kaydetti. Konuk ekibin tek golü ise 30'da Doka Madureira'dan geldi. Sivasspor bu galibiyetle puanını 40'a yükseltti. Küme düşme hattının göbeğinde 16. sırada bulunan İ.B. Belediyespor ise kalan üç hafta öncesi 33 puanda kaldı ve azalan umutlarını son haftalara bıraktı. Sivasspor ligde gelecek hafta Galatasaray'a konuk olurken, İ.B. Belediyespor Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Fenerbahçe ile karşılaşacak.
Trabzonspor seri yakaladı
Spor Toto Süper Lig'in 31. haftasında Trabzonspor, Hüseyin Avni Aker Stadı'nda oynanan maçta Gençlerbirliği'ni konuk etti. Ligde bu sene beklentilerin uzağında kalan ev sahibi ekip, son haftalardaki çıkışını taraftarı önünde de sürdürdü ve 2-0'lık skorla karşılaşmadan galibiyetle ayrılan taraf oldu. Bordo mavililere galibiyeti getiren golü 34. dakikada Halil Altıntop ve 90. dakikada Olcan Adın kaydetti. Bu sonucun ardından Trabzonspor puanını 43'e yükseltti ve Gençlerbirliği ile puanını eşitledi. Ligde önümüzdeki hafta Trabzonspor, deplasmanda Kayserispor karşısında sahne alırken, Gençlerbirliği ise sahasında Avrupa kupalarına katılma mücadelesi veren Kasımpaşa'yı ağırlayacak.
Eskişehir geç açıldı
Eskişehirspor, geriye düştüğü Kasımpaşa deplasmanında uzatmada bulduğu penaltı golüyle 3 puanı aldı, 2 haftalık mağlubiyet serisini sonlandırdı. 6. dakikada Kasımpaşa, ilk ciddi atağında golü buldu. Ceza alanı sağ çaprazında topla buluşan Ernst'in şutunda, meşin yuvarlakla altı pas içinde buluşan Ibricic'in vuruşunda top ağlara gitti ve Kasımpaşa 1-0 öne geçti. Kırmızı-siyahlılar bu gole Diego'nun 58.dakikada uzaktan şutla ve maçın son anlarında penaltıdan attığı gollerle cevap vererek 3 puanı hanesine yazdıran taraf oldu. Ligin 32.haftasında Kasımpaşa deplasmanda Gençlerbirliği ile karşılaşırken, Eskişehirspor sahasında Beşiktaş'ı konuk edecek.

 

cemtop30042013.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016