Sınırda Türk uçaklarına taciz

Türkiye-Suriye hattında devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağı, milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı tarafından radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra eden iki adet F-16 uçağı, milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı tarafından beş dakika 40 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edildi. MIG 29 tipi savaş uçaklarını Rus ordusu kullanıyor. Ancak Suriye’nin elinde de aynı model uçaklardan olduğu biliniyor. 

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde günlük faaliyetlere ilişkin bilgilere yer verildi. 

Buna göre, 10 adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edildi. Bu görev esnasında, iki adet F-16 uçağı, milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı tarafından beş dakika 40 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edildi. 

Rusya ihlal için 'navigasyon hatası' dedi

Öte yandan 3 Ekim günü de Rusya’ya ait bir savaş uçağı, Hatay sınırında Türk hava sahasını ihlal etmişti. Dışişleri Bakanlığı, bir Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle Moskova'ya sert tepki gösterdi. Türkiye, Suriye'ye yönelik angajman kurallarını Rusya'ya karşı uygulamazken, Moskova'yı söz konusu ihlalin tekrarlanmaması konusunda uyardı. Rusya ise ihlalin "navigasyon hatası"ndan kaynaklandığını savundu. Kremlin'den, “Türkiye ile ilişkimiz çok yönlü. Bu yüzden zedelenmez” açıklaması geldi.

ABD: Türkiye ile görüşüyoruz

Gelişmeler üzerine ABD, Türkiye ile temasa geçtiğini açıkladı. İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes ile ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, "Türkiye NATO üyesidir ve Rusya'nın hava sahasını ihlal etmesi sonrası sürekli görüşüyoruz. Bu konu NATO'da da bu hafta görüşülecek" dedi.

İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes de ülkesinin NATO misyonu kapsamında Türkiye'de konuşlandırdığı Patriot füzelerinin Suriye'den gelebilecek saldırıları engellemeye yönelik olduğunu belirtti. Morenes "Türkiye'deki misyonumuz NATO ile bağlantılıdır ve Rusya için değil Suriye'nin olası bir saldırısında Türk halkını korumak içindir. (Hava sahası ihlali) Rusya ve Türkiye arasında olan bir kazadır ve umarım bir daha tekrarlamaz. Türkiye bizim dostumuz ve müttefikimizdir. Türkiye ve NATO'ya karşı taahhütlerimizi yerine getireceğiz" diye konuştu.

'Kaza olduğuna inanmıyorum'

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili ise, "Bunun bir kaza olduğuna inanmıyorum" dedi. AFP'ye konuşan yetkilinin ismi açıklanmadı.

İngiltere'den tepki

İngiltere, Rusya'ya ait bir savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesinin çok riskli olan durumu daha ciddi hale getirdiğini bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Twitter hesabından "Türk hava sahasına yönelik Rus ihlali hali hazırda çok riskli olan durumu daha ciddi hale getirmektedir. Bundan vazgeçmesi için Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıda bulunuyorum" mesajını verdi.

NATO güvenliğini teyit etti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile yaptığı görüşmede hava ihlallerine karşı Türkiye'ye yönelik NATO dayanışmasının altını çizdi. Ayrıca Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'ye yönelik olan güvenlik sorumluluğunu teyit etti.