Şirketler sabit faizli krediyle ‘hedge’ ediyor

Yapı Kredi Bankası Kurumsal ve Ticari Bankacılık Yönetimi’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Feza Tan, banka olarak şirket kredilerinde yüzde 35 büyüdüklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ece-ceyhun-013.png

Yapı Kredi Bankası Kurumsal ve Ticari Bankacılık Yönetimi’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Feza Tan, Fed’in faiz artırımını öncesinde şirketlerin daha uzun vadeli ve sabit faizli kredi kullanarak kendilerini hedge ettiklerini söyledi. 

Feza Tan, bazı şirketlerin faiz indirimi beklentileri paralelinde bekleme dönemine girdiğini anlatarak “Son dönemde bazı şirketlerin Fed’in açıklamalarına paralel, daha uzun vadeli ve sabit faizli kredilerle bir anlamda kendilerini hedge ederek hareket ettiklerini görüyoruz. Bu nedenle de ortalama 2 ve 3 yıl vadeli sabit faizli kredi kullanımında artış var” değerlendirmesini yaptı. 

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Feza Tan ile hem kurumsal ve ticari bankacılıkta banka olarak geldiği noktayı hem de piyasaları konuştuk. Feza Tan, piyasalardaki gelişmeleri anlatırken “Herkesin gözü Fed’in üzerinde” dedi ve ekledi: “Şirketler şimdiden Fed’in faiz artırım sürecine kendilerini hazırlamaya çalışıyorlar. Nitekim bizde faizde tek hanenin görülmeyeceğini beklentisindeyiz. Zaten mevduat tarafında faizlerin düşmemesi de bunu gösteriyor. Seçimlerden sonra kur ve faiz dengesinin de kendi içinde sağlanması ile daha fazla yatırım, daha fazla büyümeye yönelik adımlar görebileceğimizi düşünüyoruz.” 

Tahsili gecikmiş alacaklarda bir artış bekleyip beklemediğini sorduğumuzda ise Tan, “Şirketlerin geçici zararlar yazdığı dönemler olabilir. Müşteri bilançosunda sadece kur değil, verdiği farklı bir adımının ya da tamamen doğal şartların getirdiği negatif bir etki de olabilir. Geçen sene kuraklık nedeniyle zarar gören müşterilerimizin kapısını çalıp yeniden yapılandırma teklif ettik” diye konuştu. 

Nakdi krediler sektörün 1.5 kat üzerinde büyüdü 

Feza Tan, kurumsal ve ticari kredilerde sektörün üzerinde büyüme gösterdiklerini belirterek “2014 yılında KOBİ dahil şirket kredilerinde sektör yüzde 24 büyürken, Yapı Kredi olarak şirket kredilerinde yüzde 35 büyüdük. Nakit kredilerde sektörün 1.5 kat üzerinde büyüdük. Gayri nakdi kredilerde ise sektör sıralamasında ilk sıraya yükseldik” dedi. 
Yapı Kredi olarak nakdi kredilere bakıldığında ise şirket kredilerinde 4. sırada oldukları bilgisini paylaşan Tan, “Nakit ve gayri nakit krediler toplamında ise dördüncü sıradan ikinci sıraya çıktık. Gayri nakit kredilerle birlikte toplamda reel sektöre sağladığımız kaynak 128 milyar liraya ulaştık. Biz kredi ilişkisine nakit veya gayri nakit olarak bakmıyoruz. Müşterinin faaliyet döngüsüne göre ihtiyacı hangi ürünse bütününde olmak ve zincirin tamamını takip etmek istiyoruz. Bu sayede de şirket kredilerinde ilk sıraya çıkmayı hedefl iyoruz. Firmalarla kurduğumuz ilişkilere sadece finansman sağlama açısından bakmıyoruz. Müşterinin taleplerine uygun hizmetlerimizi bir arada görebileceği butik bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu da sektörde bize avantaj sağlıyor. Müşterilerle ilişkilerimizi o firmanın tüm dengesini sağlayacak mekanizma olarak kurguluyoruz” açıklamasını yaptı. 

2014’te 28 yeni projenin finansmanında rol aldı 

Yapı Kredi olarak 2009 yılında kurumsal ve ticari bankacılık segment toplamında yüzde 13 olan proje kredilerinin payını 2014 sonu itibariyle yüzde 21’e ulaştırdıklarını da ifade eden Feza Tan, yine geçen yıl 28 yeni projenin finansmanında yer aldıkları bilgisini de paylaştı. Tan şöyle devam etti: “Bugüne kadar 200 projeyi kapsayan 12 milyar doları bulan proje finansmanı hacmine ulaştık. 12 milyar dolarlık proje finansmanımızın yüzde 66’sını enerji finansmanı, geri kalan yüzde 34’lük kısmı ise altyapı, üst yapı projeleri ile satın alma işlemleri oluşturuyor. Proje finansmanındaki en güçlü yanlarımızdan biri de çevre dostu yenilenebilir enerji projeleri oldu. Bu alanda 2014 yıl sonu itibarıyla toplamda 5.801 MW kurulu güce ulaşan 108 adet farklı yenilenebilir enerji projesine 3,5 milyar doları bulan finansman sağladık. Banka olarak enerji, altyapı, ticari gayrimenkul ile birleşme ve satın alma alanlarında kamu ve özel sektör tarafından programlanmış her proje takibimizde bulunuyor.” 

Önümüzdeki süreçte de Türkiye’nin gündeminde önemli yatırım projelerinin yer aldığına dikkat çeken Tan, “Bu projeler sektörün büyümesine önemli ölçüde katkı sağlayacak. Bu alan ayrıca Yapı Kredi için uzmanlık alanı. 2015 yılında da 2014’te olduğu gibi uzmanlık gerektiren önemli projelerin kilit oyuncularından biri olmaya devam edeceğiz” yorumunu yaptı.

Dış ticaret pazar payıyla birinci banka konumunda 

Dış ticarete her zaman destek veren bir banka olduklarını ve ihracatta yüzde 15.3 ve ithalatta yüzde 13.8 pazar payı ile sektör birincisi olduklarını da kaydeden Feza Tan, “2015 yılında da nakit kredilerde payımızı arttırırken, gayri nakit kredilerdeki birinciliğimizi sürdürmek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Sektörün bu yıl yüzde 18-20 arasında büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. Biz yine sektör üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğiz. 2015 yılında son yıllarda attığımız temeli daha da yükseklere taşıyacağız” dedi ve ekledi: “Biz 2015 yılında müşterilerimize sağlayacağımız katma değere odaklanacağız. Burada önemli olan sektörde ürün bazında fiyatta rekabet etmek değil, tüm bankacılık işlemlerinde müşterilere en fazla değer katan banka olabilmek. Bunun için de müşteriyle uzun vadeli bir ilişki kurmak gerekiyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir