"Siyasi istikrar, otomotiv pazarına pozitif yansır"

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, "Seçimlerden sonra Fed faiz artırmaz, Türkiye'de de siyasi istikrar devam ederse ikinci 6 ay da pozitif geçebilir. Pazar tahminimiz 900-950 bin arası" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, seçimlerden sonra ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırmaz, Türkiye'de siyasi istikrar devam ederse ikinci 6 ayda da otomotiv pazarının pozitif geçebileceğini belirterek, pazar tahminlerinin 900-950 bin arasında olduğunu söyledi. 

Yeni kurulan Otomotiv Gazetecileri Derneği'nin (OGD) Başkanı Ufuk Sandık ve yönetim kurulu üyeleri ODD Başkanı Mustafa Bayraktar ve Genel Koordinatör Hayri Erce ile bir araya geldi.   

Bayraktar,  bu yıl otomotiv satışlarında yüzde 57 artış görüldüğünü, ancak burada baz etkisinin söz konusu olduğunu ifade etti. 

2015'i 2014 yerine 2013 yılıyla kıyaslamanın daha doğru olduğunu belirten Bayraktar, "2014'ün ilk yarısı normalin altında bir pazardı. 2013'le kıyaslarsak aslında artış yüzde 17" dedi. 

Pazar için '1 milyon' söylemini artık geride bırakmak gerektiğini dile getiren Bayraktar, "Türkiye, yarısı 30 yaş altı 80 milyonluk nüfusuyla çoktan 1 milyonluk adetlere ulaşmış olmalıydı. Benzer ülkelere baktığımızda satışların 1,5 ila 2,5 milyon arasında olduğunu görüyoruz" diye konuştu. 

Bayraktar, 2015 yılının ilk 6 ayında otomotiv pazarının öngörülebilir olduğunu, tüketicilerin seçim öncesinde  alımlarını gerçekleştirmeyi tercih ettiklerini, seçimden sonrasının ise daha az öngörülebilir olduğunu dile getirdi. 

Bu sene eğer seçimlerden sonra Fed faiz artırmaz, Türkiye'de de siyasi istikrar devam ederse ikinci 6 ayın da pozitif geçebileceğini belirten Bayraktar, pazar tahminlerinin ise 900-950 bin arasında olduğunu kaydetti. 

"Ekonomi yüzde 5-6 büyümeye devam etsin, pazar 2 milyona ulaşır" 

Türkiye'nin otomotiv pazarındaki büyüme potansiyeline işaret eden Bayraktar, "Türkiye'de 1.000 kişiye düşen araç sayısını 170 civarında ve bu rakam benzer ülkelerin çok altında. Bu rakam Batı Avrupa'da 650, Doğu Avrupa'da 350, Kore'de bu 400, Japonya'da 800, ABD'de ise 1.000'in üzerinde. Türkiye'nin 1.000 kişiye düşen araç sahipliğinde potansiyeli 600 civarında. Burada gidilmemiş bir köy var. Ekonomi her yıl yüzde 5-6 büyümeye devam etsin 5 yıla kalmaz pazar 2 milyona ulaşır" diye konuştu. 

Bayraktar, otomotiv firmalarının bu yıl araç bulma konusundaki sıkıntılarına ilişkin, "Önceki yıllarda Avrupa'daki ekonomik sıkıntı yüzünden otomobil üreticileri Türkiye pazarına daha fazla araç sürdü. Üretici ne kadar sevk ederse o kadar araç satarsınız. Bu yıl göreceli olarak Avrupa krizden kurtuluyor. Otomobil üreticileri onun için bu yıl Türkiye'ye çok fazla araç sevk etmek istemiyor' dedi. 

İstanbul Autoshow, "Harikalar Diyarı" konseptiyle ziyaretçilerini ağırlayacak 

Mustafa Bayraktar, Türkiye'nin ve otomotiv sektörünün yurt içi ve yurt dışındaki itibarına ve bilinirliğine katkı sağlayacak en önemli etkinliklerden biri olan İstanbul Autoshow'un bu yıl "Harikalar Diyarı" konseptiyle ziyaretçilerini karşılayacağını söyledi. 

Otomotiv pazarının önceki yıllara göre iyi gitmesinin fuara, fuarın da İstanbul'da yapılmasının otomotiv pazarına pozitif etkisi olacağını belirten Bayraktar, İstanbul Autoshow'a ilişkin şu bilgileri verdi: 

"Konsept, otomobil markalarının artık fuarları sadece yeni modellerini sergileyecekleri bir alan olarak değil, aynı zamanda geleceğin teknolojilerini tüketici ile tanıştırmak için bir platform olarak da gördüğü gerçeğinden yola çıkarak geliştirildi. Fuarlarda sergilenen 'Acaba gerçeğe dönüşür mü, çok mu fütüristik?' diye düşünülen bir teknolojinin kısa sürede satışa sunulan modellerde yer alması artık şaşırtıcı değil. Son dönemde yeni teknolojilerin hayata geçme süresi de oldukça kısaldı ve birkaç yıl önce hayal olan özellikler hızlıca gerçeğe dönüşebiliyor. Bu yaklaşımla geliştirilen 'Harikalar Diyarı' konsepti kapsamında sergilenecek otomobiller de 'Dünyanın Yeni Harikaları' olarak tanımlandı. 

38 markanın standı yaklaşık 40 bin metrekarelik bir alanda yer alacak. 14'üncü salon açıldı. 8 ve 9 numaralı salondaki markalarımızı bu yeni salona aldık. 8'inci ve 9'uncu salon artık otomotiv yedek parça ve aksesuar firmalarını ağırlayacak. Stratejik bir karar alarak fuarı bahar aylarına, Cenevre'den sonraya aldık. Bunun avantajlarını yaşayacağımızı düşünüyoruz. Kasım ayında yapılan fuar, Frankfurt'un gölgesinde kalıyordu. Fuarımız uluslararası niteliğini reel anlamda kazanmaya emin adımlarla ilerliyor. Fuara dünyadan CEO'lar katılacak, yaklaşık 50 yabancı gazeteciyi ağırlayacağımızı öngörüyoruz." 

ODD Başkanı Bayraktar, fuar ilgili gelişmeleri bu sene Avrupa, Orta Doğu, Rusya ve ABD başta olmak üzere birçok yabancı ülkenin basınıyla 6 farklı dilde paylaştıklarını, fuarın ilk gününün ardından da bir paylaşım gerçekleştireceklerini ve bunun da global arenada bilinirliklerini artıracağını ifade etti. 

Bayraktar, fuarın tanıtımının çok başarılı bir şekilde yapıldığını aktararak, "Çok yaygın bir mecra kullanımıyla etkili bir reklam kampanyası yürütülüyor. Fuarın teması olan 'Harikalar Diyarı' da yine büyük ilgi görüyor. Sosyal medyadan katılımcıların ürün yenilikleri de her gün takipçilerle paylaşılıyor" diye konuştu. 

İstanbul Autoshow'un ziyaret saatlerinin hafta içi 12:00-21:00, hafta sonu 11:00-21:00 olduğunu belirten Bayraktar, bilet fiyatlarının ise hafta içi 10 lira, kadın, çocuk ve tüm öğrenciler için ücretsiz; hafta sonu 20 lira, 0-12 yaş arası çocuklar için ücretsiz, öğrenciler için 5 lira, kadınlar için yüzde 50 indirimli olacağı bilgisini verdi. 

"Türkiye'nin otomotiv pazarı artık kabına sığmıyor" 

ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce ise Türkiye otomotiv pazarına ilişkin, "Otomotiv pazarı son 5 yıl içinde 800-900 binli rakamlarda sıkıştı. Belli ki bu yukarı yönlü kırılacak. Pazarı daha fazla bu rakamlarda tutmak mümkün değil. Türkiye'nin potansiyeli ile yukarı yönlü bir hareket olacak. Türkiye'nin otomotiv pazarı artık kabına sığmıyor" diye konuştu. 

Erce, Otomotiv Strateji Belgesi'nin güncellenmesine ilişkin, " Eski belgede 5 hedef 27 eylem vardı. 2011-2014 yılları arasını kapsayan ilk sektörel belgeydi. Bu anlamda bizim için büyük önem taşıyordu. Şimdi 2015-2018 yılları arasını kapsayacak şekilde yeni Otomotiv Strateji Belgesi üzerinde çalışmalarımız Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile devam etmekte olup ODD olarak biz de elimizden gelen katkıyı en üst seviyede vermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir