Starpet'in 2023 hedefi petrol rafinerisi kurmak

Starpet Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Okalin, Cumhuriyetin 100'üncü yılına kadar Adana Yumurtalık'ta bir petrol rafinerisi kurmayı hedefl ediklerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

NUSAYBİN/MARDİN - Akaryakıt dağıtım sektöründe 10'uncu yılını dolduran Starpet, faaliyetlerini, devam eden projelerini ve yeni hedefl erini, Mardin'de açıkladı. Starpet Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Okalin, bir grup gazeteciyle birlikte markanın ilk istasyonu unvanına sahip, Nusaybin'deki Starpet Garzan Akaryakıt İstasyonu'nu ziyaret etti, incelemelerde bulundu.

Doğduğu topraklarda açıkladı

Okalin, Mardin Tuğhan Hotel'de düzenlediği basın toplantısında "Bu topraklar Starpet'in doğduğu topraklar” ifadesini kullandı. 1990'lardan itibaren Mardin ve çevresinde akaryakıt bayiliği yaparak sektöre girdiklerini anlatan Okalin, “2002 yılında Starpet Garzan Akaryakıt Dağıtım Pazarlama AŞ'yi kurup Nusaybin'de ilk istasyonumuzu açtık. Daha sonra Mersin'de kurduğumuz istasyonlarla büyümeye başladık. 2005 yılında yüzde 100 yerli sermayeli şirketimiz, EPDK'dan akaryakıt dağıtıcısı lisansını aldı. Bayilikler vererek, kendi bayilerimizi açarak ve dağıtım hizmetlerimizle genişledik" dedi.

2014'te 1.3 milyar TL ciro

Mahfuz Okalin, 2006 yılında girdikleri madeni yağ işini de büyüterek 2008'de Tarsus'ta 5400 ton/yıl kapasiteli madeni yağ tesislerini kurduklarını hatırlattı. Starpet'in, ilk 10 yılın sonunda perakende satışta ilk 10 firma arasına girdiğini kaydeden Okalin "2014 yılında 1.3 milyar TL ciro elde ettik. 2015 yılında yüzde 10'luk ciro artışı hedefliyoruz" diye konuştu.

LPG otogaz dağıtıcı lisansı yolda

Starpet'in büyümesini hizmet yelpazesini genişleterek sürdüreceğini ifade eden Okalin şöyle dedi: "İnşallah 1 ay içinde ulusal LPG otogaz dağıtım lisansımızı alacağız, Starpet LPG markasıyla yola devam edeceğiz. Geçmiş 10 yılın getirdiği birikimle otogazda da hızlı büyüyeceğiz. 5 yıl içinde LPG Otogaz'da ilk 10 içinde yer almayı hedefliyoruz. Elazığ'da LPG depolama tesisimiz var. Karaman'daki de Mayıs ayında devreye alınacak. İleride Adana Yumurtalık'ta da kurmapı planlıyoruz."

Rafineri hazırlıkları başladı

Mahfuz Okalin, Starpet'in sektördeki uzun vadeli hedefl erini açıklarken, Türkiye'nin Koç Grubu (Tüpraş) ve Star'dan (SOCAR) sonra 3. rafineri yatırımcısı olmaya adaylığını da ilan etti. Okalin şöyle konuştu: "Faaliyete geçişimizin 10'uncu yılında yeni hedefimiz, bir rafineri kurmak. Adana Yumurtalık'ta daha önce satın aldığımız 1600 dönümlük bir arazimiz var. Arazinin içinde bulunduğu bölge, petrol rafinerisi bölgesi ilan edilmişti. Bu arazinin 300 dönümlük kısmında akaryakıt depolama tesisimizi kuruyoruz. İleride LPG depolama tesisi de düşünüyoruz. Ömrümüz vefa ederse, 2023 yılına kadar bu arazinin kalan bölümünde bir petrol rafinerisi kurmayı hedefliyoruz. Hazırlıklarımıza başlıyoruz, umarım önümüze bir engel çıkmaz."

"Özmal istasyon sayısını artıracak" 

Starpet'in öz mal istasyon sayısını artırmayı birinci öncelik olarak aldığını belirten Mahfuz Okalin, "Özmal istasyon sayımız 39-40 civarında. Bunlar arasına en son katılan Gebze istasyonu, 2014 yılında yeni istasyonlar almak için 120 milyon TL'lik yatırım yaptık. Bu yılki hedefimiz bu alana 130 milyon TL'lik yatırım yapmak" dedi. 

Zümrüt: Bayiler bizim ortağımız

Starpet Satış ve Pazarlama Müdürü Alper Zümrüt, Starpet'in ciddi bir marka olarak büyümeye devam edeceğini söyledi. Zümrüt, "Paydaşlarımızla birlikte, onlara da kazandırarak da ha etkin bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Bayilere çokuluslu firmalar gibi bakmıyor, onları iş ortağımız gibi görüyoruz. Daralan kâr marjlarına rağmen tüm enerjimizi müşteri memnuniyetini sağlamaya harcıyoruz" dedi. 

Verimli tüketim hareketi büyüyor 

Starpet Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Okalin ise kârlılık ve büyüme odaklı faaliyetlerinin yanında, sosyal sorumluluklarının öneminin de farkında olduklarını vurguladı. Hilal Okalin, "2011 yılında tüketici bilincini geliştirme hedefiyle (Verimli Tüketim Hareketi) projesini başlatmıştık. 7-12 yaş grubundaki çocuklara verimlilik eğitimleri veriyoruz. Bu çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

"Bayiler yüksek transfer bedelleri hayal etmesin" 

Starpet Başkanı Mahfuz Okalin, ana dağıtıcılarla 5 yıllık sözleşmeleri eylül ayında dolacak istasyonlarla ilgili değerlendirmede de bulundu. Okalin, Eylül 2010'da yüksek transfer ücretlerine konu olan istasyonların çoğundan istenen verimin alınamadığını, tarafların zarar ettiğini belirtti. Okalin şunları söyledi: "Ana dağıtıcılar ile istasyonlar arasında bu yıl da sözleşmeler yenilenecek. Ama kez yüksek transfer paralarını asla görmeyeceğiz. Çünkü elde gedilen kazanç, transfer ücretlerini karşılamıyor. Serbest piyasa varsa ne bayi ne de dağıtıcı fahiş kar elde edebilir. Zaten şu anda istasyonların pek çoğu kazanamıyor. Zarardakilerin arasında yılda 500 bin litre satan bayiler bile var. 200-300 bin litre yıllık satış yapan bayiler kapanmak zorunda kalıyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir