Tatilde alternatif konaklama 66 liradan başlıyor!

Bayram tatilinde seyahat edenlere günlük, haftalık ya da aylık olarak kiralanan evlerin fiyatları 66 lira ile 2 bin 300 lira arasında değişiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Apartman dairesi, müstakil ev, yalı, tekne, karavan, hatta çadır kamp gibi alternatif konaklama mekanlarına ilgi Ramazan Bayramı dolayısıyla arttı.

İş ya da tatil amaçlı seyahat edenlerin maliyet ve konfor açısından yeni alternatifler araması ile ortaya çıkan ve belirli bir otele bağlı kalmak istemeyenlere günlük, haftalık ya da aylık olarak kiraladıkları evlerde konaklama fırsatı sunan mekanlar, 9 güne çıkartılan Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğun ilgi görüyor. 

Apartman dairesi, müstakil ev, yalı, tekne, karavan, hatta çadır kampı gibi alternatif konaklama sektöründe fiyatlar, yurt içi ve dışında lokasyon ve mekanın özeliklerine göre değişiklik gösteriyor. 

İstanbul'da günlük fiyatlar dairede 66 liradan başlıyor. Mekan ve lokasyana göre artış gösteren fiyatlar, yalıda 2 bin 300 liraya çıkıyor. İzmir'de ise günlük fiyatlar dairede 64 lira olurken, Çeşme'deki bir villada 5 bin liraya ulaşabiliyor. Antalya'da 43 liraya stüdyo daire, 2 bin liraya villa ve 6 bin 700 liraya ise yat kiralamak mümkün.

Alternatif konaklama mekanları, yurt dışında da çeşitlilik gösteriyor. Amsterdam'da yüzer evin günlük fiyatı 2 bin 300 lira olurken, apartman dairesinin fiyatı 240 lira. Miami'de 150 liradan başlayan daire fiyatları villada 36 bin liraya dayanıyor. Moskova'da ise 58 liradan başlayan daire fiyatları 5 bin 400 liraya ulaşıyor. 

"Turistlerin tatil alışkanlıkları yeniden şekilleniyor"

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Alternatif Konaklama Derneği (AKD) Başkanı Mehmet Ülkü, Türkiye ve dünyada turistlerin tatil alışkanlıklarının yeniden şekillendiğini, klasik konaklamanın dışında alternatif konaklama alanlarının da yoğun ilgi gördüğünü, bunun tamamen turistlerin talebine göre şekillendiğini ifade etti. 

Ülkü, alternatif konaklamaya her yıl olduğu gibi 2016 bayram sezonunda ilginin yoğun olduğunu dile getirerek, söz konusu talebin bayramların ardından etkisini kaybettiğini söyledi. Ülkü, alternatif konaklamayı yerli-yabancı, genç-yaşlı herkesin tercih ettiğini belirtti. 

Daire ve müstakil evin yanı sıra yalı, tekne, dağ evi, kaplıca evleri, karavan hatta bir çadır kampın bile alternatif konaklama mekanları arasında yer aldığını bildiren Ülkü, konaklama hizmeti sağlayan ve klasik konaklama anlayışının dışına çıkan her alana alternatif konaklama denilebileceğini vurguladı. 

Ülkü, alternatif konaklamanın uzun yıllardır Türkiye ve dünyada bulunduğuna işaret ederek, "İşin bilinir ve popüler olması ise tabii ki internet üzerinden pazarlanabilmesiyle başladı" dedi.

Alternatif konaklama seçeneklerinden biri de "Ev değişimi"

Gittikleri bölgede ev konforu arayan tatilcilerin, kendileri gibi başka bir üye ile evlerini konaklama ücreti ödemeden değiştirebildikleri "home exchange-ev değişimi" sistemi de alternatif konaklama seçenekleri arasında bulunuyor. Dünyada hızla yaygınlaşan sisteme ilgi, Türkiye'de de her geçen gün artıyor. 

HomeExchange Türkiye Temsilcisi Mirey Messayeh, sistemin Türkiye'de de yükselişe geçtiğine işaret ederek, "Otellerin yüksek fiyatlarına ve geleneksel turistik seyahatlere alternatif arayışı her geçen gün artıyor. 1992 yılında kurulan www.homeexchange.com sitesinde bugün 150 ülkeden 65 binden fazla ev listesi bulunuyor. Üyeler her yıl 250 binden fazla değiş tokuş gerçekleştiriyorlar." şeklinde konuştu. 

Ev değiş tokuşu yapan kişilerin evlerini, dairelerini, apartman katlarını takas ederek tatillerini, konaklama bedeli ödemeden gerçekleştirebildiğini ifade eden Messayeh, "Bu sayede sadece yol parası ödeyerek tatillerinizde, evde harcadığınızdan daha fazlasını sarf etmemenizi sağlıyor." dedi. 

Messayeh, Türkiye'de kayıtlı ev sayısının şimdiden 200'e yaklaştığını, ev değiş tokuşu yapanların çoğu zaman arabalarını da değiştirdiklerini söyledi. 

Sistem sayesinde kişilerin gittikleri yerlerde kendilerini turist gibi değil, "ülkenin yerlisi" gibi hissettiğini de belirten Messayeh, "Yurt dışı ile karşılaştırıldığında Türkiye'de bu alanda bir büyüme potansiyeli hala var. Yurt dışından Türkiye'ye talep çok ve üye sayısı da her yıl gittikçe artıyor. Ev değiş tokuşunu daha çok emekli ya da genç ve çocuklu aileler tercih ediyor. Sistem diğer tatil alternatiflerine göre çocuklarla seyahat etmek için ideal." diye konuştu.