Tema İstanbul’da yaşam başladı fiyatlar 2 yılda yüzde 35 arttı

Türkiye’nin en büyük karma projesi olan Tema İstanbul’da konutların çoğu teslim edildi ve ağustos başından itibaren yaşam başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA)

İstanbul Halkalı’da 1.5 milyon metrekarelik arsada inşa edilen ve özel sektör tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin ‘en büyük’ karma projesi olarak nitelendirilen Tema İstanbul’da konut teslimleri tamamlanmak üzere. Mesa, Artaş-Avrupa Konutları, Öztaş ve Kantur-Akdaş Ortak Girişim Grubu tarafından hayata geçirilen ve Mimar Murat Kader’in çizdiği projede iki yıl önce lansman dönemi dolayısıyla 3 bin 200 lira olan metrekare fiyatları 5 bin 500 liraya kadar çıktı. 

Proje için daha önce yüzde 35 prim öngörüsünde bulunduklarını hatırlatan Artaş-Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, bu yüzdenin çoktan aşıldığını söyledi. Tema İstanbul Genel Müdürü Mesut Arslan ise, bir yıl sonra, oturumların başlaması ve proje etrafındaki yolların düzenlenmesiyle metrekare fiyatlarının 7 bin lira ile 7 bin 500 lirayı bulacağını tahmin ettiklerini söyledi. Toplam proje bedeli 800 milyon dolar olan Tema İstanbul’da teslim edilen konutlarda yaşam 1 Ağustos’tan itibaren başlıyor. 

24 ay içinde projenin teslim edileceği açıklamalarını hatırlatan MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, tam 24 ay sonra teslimlerin başladığını ve 2 bin 500’e yakın konutun sahiplerine teslim edildiğini dile getirdi. 3 bin 531 konut yer alan Tema İstanbul’da konutların yüzde 85’i satıldı. Projede en önemli meselelerinin ulaşım olduğunu söyleyen Süleyman Çetinsaya, proje için yapılacak ve hibe edilecek yollarla ilgili şöyle konuştu: “Doğu-Batı Bulvarı açılışı yapılmak üzere. E-6 üzerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapacağımızı taahhüt ettiğimiz üst geçit yapılacak. Yine Büyükşehir Belediyesine 30 milyon lira teminat mektubu verdiğimiz 2019 yılında açılması planlanan metro hattının Tema İstanbul durağını da yapacağız. Çevre yollar var, sadece kendi parselimiz için değil bölgenin ulaşımı rahatlatacak yollar yapmış olacağız.” 

Konut bölgesi arazisinin yüzde 84’ünün yeşil alana ayrıldığını belirten Kantur-Akdaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, “Tema İstanbul 285 bin metrekare üzerinde bir peyzaj ve doğal yeşil alana sahip. Her bir bölüm bloklar kendi ihtiyaçları için sosyal donatı alanlarını var” dedi. Mesut Arslan, teslimler başlamadan önce satın alan müşterilere sorarak, yüzde 86’sının oturma amaçlı satın alma yaptığını söyledi. En çok 3+1 ve 4+1 dairelerin tercih edildiği projede, 1+1 daireler ise genellikle yatırım amaçlı tercih edildi. 

tema-orta.jpg

Aidatlar 143 ile 183 lira arasında
Süleyman Çetinsaya, sistemin kurulması ve işlemesi için geçici olarak 1,5 yıl boyunca yönetimi kendilerinin üstlendiğini belirterek, güvenlik dışında çalışanların ise kendi çalışanları olduğunu dile getirdi. Çetinsaya, “Tema İstanbul’da konut sahiplerine aidat konusunda de ayrıcalık tanıyabilmek üzere, bazı kiralanabilir alanların gelirini site yönetimine bıraktık. Sistemi kurgularken aldığımız diğer tedbir ve tasarrufl arın yanı sıra bu kiralanabilir alanların da katkısıyla Tema İstanbul’da aidat bedellerini, konutların tip ve büyüklüklerine değişmek kaydı ile aylık 143 ile 183 lira aralığında belirledik” dedi.

Tema Park'ta ruhsatlar alınıyor
Proje bünyesindeki Türkiye’nin ‘en büyük’ eğlence parkı olması planlanan ve proje içinde yer alacak 400 milyon dolar yatırım bedeli olan Tema World’de ise ruhsat alımları sürüyor. Erhan Boysanoğlu, kurgulanmış hikâyeleri, temaları, hayal kahramanları gibi aktiviteleri olacak Tema World’le ilgili ise, “Yurtdışında projeler çiziliyor, burada Türk mimarlar uyarlıyor. Belediyeler için de yeni bir alan bu. Teknik detayları vs derken zaman alıyor. Böyle iyi bir projede kusur olmasını istemeyiz o yüzden çalışıyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir