Tepki çabaları sınırlı kalıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serdar PAZI / Finansinvest

 

1 Kasım tarihinde yeniden seçime gidiyoruz, ilk gelen anket sonuçlarında sandıktan yeni bir koalisyon çıkma ihtimalinin yüksek olduğu görülmekte. Tabii ki seçimlere kadar geçecek yaklaşık iki aylık sürede gelecek anketlerin piyasada anlık dalgalanmalar yaratacağını tahmin etmek zor değil. Ayrıca özellikle Güneydoğu bölgemizde yaşanan terör saldırıları da maalesef devam ediyor. Güvenlik kaygıları ve erken seçimin getirdiği siyasi belirsizlik, TL varlıkları baskı altında tutmakta. Diğer yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yapılan yeniden seçime gidilmesinin ülkenin kredi notu için negatif olduğu yönündeki açıklamalar da volatilitenin yüksek kalmasına neden olmakta.

Dış piyasalara bakıldığında, önceki gün New York Fed Başkanı Dudley tarafından dile getirilen Eylül ayında faiz artırımının artık daha az cazip olduğu söylemi risk iştahında belirgin bir toparlanmaya neden oldu. Vadeli piyasalarda Fed’in ilk artırım için Aralık ayını bekleyeceği yönündeki görüşün ağırlık kazandığını görüyoruz. Son haftalarda gerçekleşen sert değer kayıplarının ardından ABD piyasaları Çarşamba gününü %4 değer artışıyla tamamladı, son dört yılın en yüksek günlük yükselişinin ardından da yine alımların etkili olduğunu görmekteyiz.

Yunanistan konusunun gündemden kalkmasının ardından global piyasalarda öncelikli olarak Çin konusundaki endişelerin fiyatlandığını görüyoruz. Yaşanan büyük çöküşün ardından hükümetin hisse senetlerinde açığa satışın yasaklanması, emeklilik fonlarına hisse alınması yönünde getirilen düzenleme gibi önlemlerinin yanında, Çin MB tarafından da faiz ve zorunlu karşılık oranlarında indirimler ve Yuan’ın kontrollü bir devalüasyona tabi tutulması gibi adımları piyasaları şimdilik sakinleştirdi. 

Dolayısıyla genel anlamda dışarıda havanın biraz daha olumluya döndüğünü söyleyebiliriz ancak içeride TL’nin değer kazanmasının ve TL varlıkların güç bulma çabasının belirsizlik ortamının sürmesi itibariyle sınırlı kalacaktır görüşündeyiz.