TL üzerindeki volatilite piyasalara olumsuz yansıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Volkan ONAT / Finansinvest

Merkez bankasının bağımsızlığı konusundaki endişeler ile TL üzerindeki volatilite devam ederken bu durum yurtiçi hisse senedi piyasalarımıza olumsuz yansımayı sürdürüyor. Yakın vadede kuruma yönelik eleştirilerin devamı ile gelişmekte olan ülke para birimlerine görece negatif ayrışan genel seyir TL varlıklar üzerinde baskı yaratmaya devam edebileceğinden temkinli kalmakta fayda var. Öte yandan kısa süreli sert yükselişlerin ardından yetkililerden gelebilecek açıklamaların iki yönde de sert hareketler yaratabileceği unutulmamalı. 

Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri de yakından takip edilmeli. ABD istihdamındaki görünüm ile Fed’e dair beklentiler küresel piyasaların yakın vadedeki seyrinde belirleyici olacaktır. Açıklanacak veriler ile Fed’in Mart toplantısına kadar “sabırlı” ifadesinin değişme olasılığı da şekillenecektir. Bu dönemde Yunanistan ile ECB açıklamaları sonrasında Avrupa odaklı gelişmeler de zaman zaman piyasaları meşgul etmeyi sürdürebilir. Asya tarafında ise Çin’in 2015 yılı büyüme hedefini %7 seviyesine çekmesi dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl için büyüme hedefi %7,5 olan Çin %7,4 büyüme göstermişti. Çin’in büyüme hızının son yıllardaki ivme kaybı sürerken ülkenin iç talebi öne çıkarma politikasının devamı adına yeni destek paketleri görme olasılığımız da artıyor.
BIST özelinde kısa vadeli teknik göstergelerin de zayıflığa işaret ettiği bir dönemdeyiz. Bu dönemde açıklanmaya devam edecek 4Ç14 bilançoları ile hisse ve sektörel bazlı hareketlilik görme olasılığımız oldukça yüksek. Ancak, TL’nin dolar karşısındaki zayıf seyri ile tarihi zirve seviyeleri test etmesi BIST için risk iştahını kısıtlıyor. Bu nedenle yakın vadede döviz kurlarında bir rahatlama olmadığı sürece defansif tercihlerin kullanılması daha doğru olacaktır.