TTK amacından uzaklaştı

“Türk Ticaret Kanunu merkezinden oynatıldı, amacından uzaklaştı” diyen TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, TTK’daki bağımsız denetim düzenlemelerini de eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA (DÜNYA) - Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı,  reform olarak gördükleri Türk Ticaret Kanununda yürürlüğe girmeden önce son dakika da yapılan değişiklikleri eleştirerek, “Türk Ticaret Kanunu’nu değiştiren 6335 sayılı yasa bazı kesimlerin talepleri ve itirazları üzerine ele alınırken Kanun merkezinden oynatıldı ve amacından biraz uzaklaştırıldı” dedi.

Özellikle kanundaki  ‘bağımsız denetim’ boyutunun kuşa döndüğünü dile getiren Sanlı, “Türk Ticaret Kanunu bir an önce ana felsefesine, dönecek şekilde tekrar hazırlanmalı. Umarız önümüzdeki süreçte o yok edilen unsurlar yeniden düzenlenerek Türk Ticaret Kanunu içerisinde yer alır” diye konuştu.

Sakarya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) hizmet binasının açılışında konuşan TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, sektörün yaşadığı sorunlara dikkati çekti.  TBMM’nin 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ile önemli bir reform gerçekleştirdiğini söyleyen Sanlı, TTK’da  yapılan değişikliklerle  kanunun merkezinden oynatıldığını ve amacından uzaklaştırıldığını belirterek, ‘bağımsız denetim’ boyutunun kuşa döndüğünü dile getirdi. Sanlı, “Denetim boyutu yok denebilecek bir boyuta getirildi. Halbuki Türkiye’de 800 bin şirketin denetimini öngören bir mantık ve felsefe vardı. Bugün geldiğimiz boyutu ortada. Türk Ticaret Kanunu bir an önce ana felsefesine, dönecek şekilde tekrar hazırlanmalı. Umarız önümüzdeki süreçte o yok edilen unsurlar yeniden düzenlenerek Türk Ticaret Kanunu içerisinde yer alır” dedi.

660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan Kamu Gözetimi Muhasebe Denetim Standartları Kurulu’nun faaliyetlerine değinen Sanlı, Kamu Gözetim Uygulamalarının bir dünya uygulaması olduğunu, kurulun oluşturulma sürecine sahip çıktıklarını kaydetti.  Kamu Gözetim Kurumunun her şeyden önce iki kurumu öne çıkarttığını anlatan Sanlı, “’Bir tanesi KHK ile kurulacak olan Kamu Gözetimi Muhasebe Denetim Standartları Kurumunun kendisi, ikincisi ise Kamu Gözetim Kurumu’nun faaliyetlerine neden olacak ve faaliyetlerini teşkil edecek denetim mekanizmasını hayata geçirecek denetçilerin birliği olan TÜRMOB’tur. Ama gelinen nokta ortada, TÜRMOB Denetim Eğitimlerinin özellikle geçici maddelerin uygulanma sürecinde değerlendirmesini ve kabul edilmesini istiyoruz. Eğitim veren kurumlardan bir tanesinin de TÜRMOB olmasını istiyoruz” dedi. Ayrıca sicil, tescil, staj, sınav, sürekli eğitim ve özellikle disiplin konularında dünya örneklerinde kamu gözetim kurumlarının bu yetkilerini hep meslek örgütlerine devrettiğini anlatan Sanlı, bu konuda yetki devri değil işbirliği istediklerini vurguladı.

Başbakana mektup yazdık  

Yılbaşı öncesi bütün taleplerine rağmen Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğine işaret eden Sanlı, Başbakana bu işin düzeltilmesi için  mektup yazdıklarını ve bunun 5 ulusal gazetede yayımlandığını kaydetti. Sanlı, “Hükümetten bu konuya müdahil olmasını ve düzeltmesini istiyoruz. Çünkü sorunumuz siyasi bir sorundan ziyade bürokratik bir sorundur. Sesimizi duyuramıyoruz, derdimizi anlatamıyoruz, muhatap bulamıyoruz. Derdimiz bu kadar açık ve nettir, siyaset ile ilgili bir sorun değildir. Derdimiz mesleki bir sorundur” diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir