Türk dericiler Duomo’ya bayrak dikti

Ünlü alışveriş zinciri La Rinacente’nin Milano’daki halkasında vitrinler Türk deri ürünleriyle bezendi. Hedef, İtalya’ya ihracatı ikiye katlamak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAMZE ŞENER

MİLANO - Deri Tanıtım Grubu (DTG), modanın başkenti Milano’da tanıtım atağına kalktı. Dünyaca ünlü Duomo Katedrali’ne 400 metreden dahi görülebilecek bir ilan veren dericiler, yine dünyanın en ünlü alışveriş mekanlarından biri La Rinascente’de 8 vitrinin tasarımını üstlendi. Vitrinler 3-9 Mart arası sergide kalırken; katedralin üzerindeki billboard ise mart ayı boyunca görülebilecek. 

DTG’nin İtalyan Vogue l’Uomo Dergisi işbirliği ile hayata geçirdiği projenin, yüzde 80’e yakın kısmı Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde, Turquality ve marka destekleriyle karşılandı. DTG Başkanı Erdal Matraş, “La Rinascente’de yaptığımız iş, Moschino, Dolce Gabbana, Burberry ve Coca Cola gibi markaların yaptığı işle aynı. Bizden önce onlar vitrinleri dizayn etmişti. Bu biraz da Türk dericilerinin dünyada geldiği yeri gösteriyor. Amacımız dünyada en büyük rakiplerimizden biri olan İtalya’ya ihracatımızı iki katına çıkarmak” diye konuştu. 

duomo.png

Ayda 6 milyon kişi ilanı görecek 

Duomo Meydanı, aynı ismi taşıyan katedralle birlikte Milano’da turistlerin en çok ziyaret ettiği; gün içinde de en yoğun kalabalığın olduğu yer olarak biliniyor. Bu anlamda günde en az 210 bin, ayda ise 6 milyon kişinin katedralin üzerindeki ilanı görmesi tahmin ediliyor. Ünlü bir modacının kendilerine, “Eğer bir gün Türkiye’den bir dünya markası çıkacaksa bu deri sektöründen olacak” dediğini hatırlatan Matraş, “İtalyan derisinin dünyadaki algısı çok yüksek. Özellikle ayakkabı, çanta ve deri giyim konusunda ‘Made in Italy’ etiketi kaliteyi simgeliyor. Halbuki hepimizin yakından bildiği lüks İtalyan markaları, Türk derisinin en önemli alıcıları arasında. Biz de üretici olarak dünyaca bilinen kalitemizi, tasarım olarak da üst seviyelere taşımak istiyoruz” diye konuştu. 

Dünyada var olan İtalyan derisi algısını da değiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Matraş, ucuz ürün üreten ülkeleri rakip olarak görmekten vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. “İhracat birim fiyatlarına baktığımızda İtalya’nın bazı alt ürün gruplarında bize kıyasla 5-6 kat daha yüksek rakamlar ile ihracat yaptığını görüyoruz” diyen Matraş, “Bizim de bu rakamlara çıkmamız için Türk ürünlerine yönelik algıyı değiştirmemiz ve kuvvetlendirmemiz gerekiyor” açıklamasını yaptı. 

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak ise, “Uzakdoğu’da derinin neden pahalı olduğunu sorduğunuzda gerekçe olarak Türk derisi olmasını gösteriyorlar. İtalya’nın kullandığı derilerin çoğu Türkiye’den. İtalya’nın ya da başka bir ülkenin artık ‘Made in Turkey’ etkiketi olmasın deme şansları olamaz” dedi. 

Tanıtım faaliyetlerinin sadece İtalya ile kalmayacağını söyleyen Matraş, eş zamanlı olarak Rusya’ya özel projeleri olduğunu kaydetti ve gelecekte ABD ve Japonya pazarının olmazsa olmaz hedef pazarlar arasında yer alacağını belirterek şunları söyledi: “Çin'i artık rakip değil pazar olarak görüyoruz. Odaklandığımız ülkeler Rusya, Çin ve İtalya. En büyük hammaddemiz tasarımcılar. Türkiye’de yeni tasarımcılar yetiştirmek, deriyi tasarımcıların dünyasına daha fazla sokabilemek için desteklerimiz var. Markalar Türkiye’yi üretim üssü olarak görebilir. Bu projelerin sonunda biraz da bunu amaçlıyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir