Türk fındığının coğrafi haritası çıkarılacak

FAE ve KFMİB tarafından yürütülecek projeyle hangi bölgede, hangi çeşit fındığın yetiştirileceğine yönelik coğrafi harita çıkarılarak Türkiye'de yaşanan çeşit karmaşasına son verilmesi hedefleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) Müdürlüğü ile Karadeniz Fındık ve Mamulleri ihracatçılar Birliği'nce (KFMİB) yürütülecek proje kapsamında hangi bölgede, hangi fındık türünün uygun olduğuna yönelik coğrafi harita çıkarılacak.

FAE Müdürü Gökhan Kızılcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de farklı yöre ve rakımlarda hangi fındık çeşitlerinin iyi performans gösterdiğinin tam olarak bilinmediğini, bu nedenle de ortaya çeşit karmaşası çıktığını söyledi.

Çeşit karmaşasının, ürün kalitesi ve veriminde ciddi kayba yol açtığına dikkati çeken Kızılcı, altyapısı tamamlanan ve kısa süre sonra startını verecekleri "Melezleme ve Seleksiyon Yolu ile Islah Edilen Bazı Fındık Çeşitlerinin Farklı Ekolojilerdeki Performanslarının Belirlenmesi" projesiyle bu karışıklığa son vereceklerini belirtti.

Kızılcı, projeyi KFMİB ile yürüteceklerini ifade ederek, şöyle dedi:

"Fındık bölgesinde eksikliğini hissettiğimiz konulardan biri de fındık çeşitlerinin belirlenmiş olmaması. Yani 'Batı, Orta ve Doğu Karadeniz'de hangi çeşit fındık yetiştirelim, hangisi daha verimli oluyor' diye şimdiye kadar bir araştırma yapılmamıştı. Bize, hangi fındık çeşidini yetiştireceği yönünde üreticilerimizden yoğun sorular geliyordu. Kurum olarak hangi yörede, hangi çeşit fındık yetiştirilebileceğini belirlemek amacıyla bir proje başlattık. Projeyi bakanlığımıza sunduk ve olumlu sonuçlandı. Bakanlığımız bu projeye özel sektörden katkı alınmasını istedi. KFMİB yetkilileri ile görüşerek işbirliği yapacağız."

"Fındıkta verim ve kalite artırılmış olacak"

Doğu, Orta ve Batı Karadeniz bölgelerinde 9 ayrı bahçe oluşturarak proje kapsamında buralara tombul, çakıldak, foşa, Okay 28, Giresun melezi ve Allahverdi çeşitlerinin denemelerinin yapılacağını belirten Kızılcı, "Bir bölgede çok iyi verim veren çeşit, başka bölgede aynı kalitedeki ürünü vermiyor. Özellikle bu sorun batı bölgesinde çok fazla yaşanmakta. İşte projemizle bunun önüne geçeceğiz" diye konuştu.

Kızılcı, bahçeleri, Sakarya, Ordu ve Giresun'da sahil, orta ve yüksek kol denilen 9 ayrı bölgede oluşturacaklarını da kaydederek, "Daha sonra fındık çeşitlerinin gelişimini takip edeceğiz. Hangi bölgede, hangi rakımda en iyi fındık çeşidi yetiştirileceğini belirleyeceğiz. Proje sonunda hangi bölgede, hangi üründen daha iyi verim alırsak üreticilere 'şu çeşit fındığı yetiştirmelisiniz' diyeceğiz. Çiftçilere mevcut çeşitten vazgeçerek bizim önerdiğimiz fındığı yetiştirmelerini tavsiye edeceğiz. Bu şekilde fındıkta verim ve kalite artırılmış olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir