Türk şirketinden Türkmenistan'a dünyanın en büyük açık pazarı

Tarihi Çöl Pazarı, bir Türk şirketi tarafından modern şekilde yeniden inşa ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
AŞKABAT - Merdan Çariyev-Dünyanın en büyük açık pazarı özelliğini taşıyan Türkmenistan'daki tarihi Çöl Pazarı, bir Türk şirketi tarafından modern  şekilde yeniden inşa ediliyor. 
Başkent Aşkabat'a 15 km uzaklıktaki tarihi Çöl Pazarı, ülkede faaliyet gösteren Türk şirketlerinden Genç Çelikler İnşaat tarafından 1 milyon metre karenin üzerinde devasa alan üzerinde modern bir şekilde yeniden inşa ediliyor. Ayda yaklaşık 1 milyon kişinin ziyaret ettiği Çöl Pazarı 152 milyon dolara kurulacak olan modern tesislerine taşınacak. Mimari açıdan Çöl Pazar'ı kuş bakışı olarak Türkmen milli halı desenine benziyor.  
Başkentin kuzeyindeki Karakum Çölü'nde kurulmakta olan pazarın inşaatı gece-gündüz devam ediyor. Yaklaşık yüzde 75'i tamamlanan pazarın Şubat 2011'de hizmete açılacağı belirtiliyor. 
Toplam 100 hektardan fazla alan üzerinde kurulmakta olan Çöl Pazarında 12 ve 70 metre kare arasında değişen 2055 dükkan yer alıyor. Yaklaşık 31 bin metre kare kapalı alanı bulunan pazarda 16 adet pavilyon ile 5 bin adet tezgah da yer alacak. Orta Asya'daki açık pazar geleneğini daha modern bir tarzda devam ettirecek olan Çöl Pazarı projesi tamamlandığında en az 7 bin kişiye de iş imkanı sağlayacak. Bu kapsamda 2 idari binası, 3 oteli, 3 bin araçlık otoparkıyla, modern kesimhanesi, 72 adet lokanta ve kafeterya, bankalar, labrotuvar, sağlık merkezi, eczane ve polis merkezi halka hizmet verecek. Pazar içerisinde kurulmakta olan modern kesimhanenin Aşkabatın et ihtiyacını karşılayacağı belirtiliyor.  
Projeyi değerlendiren Genç Çelikler Türkmenistan Koordinatörü Avni Alanyalı, modern ve hijyenik Aşkabat'a, Türkmenistan'a yakışan pazar yeri inşa ettiklerini belirterek, Orta Asya'daki çöl pazarı geleneğini daha modern bir şekilde meydana getireceklerini söyledi.
Pazar sektörel olarak müşterilere hizmet verecek. Her farklı pavilyonlarda ayrı bir sektör ürünlerinin satılacağı pazarda tekstil, elektronik,halı, altın pazarı, mobilya, mutfak eşyaları, tarım ürünleri, ev gereçleri,  beyaz eşya ürünleri, gıda, meyve-sebze, et-balık ürünleri ve oto pazarları yer alacak. Ayrıca pazarda soğuk hava depolarıyla birlikte yük araçları için otopark ve depolar inşa ediliyor. 
Yaklaşık 100 yıldır çalışmakta olan Çöl Pazarı hali-hazırda 500 dönümlük alan üzerinde halka hizmet veriyor. Yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken pazarda halı, elektronik eşya, gıda, araba, tekstil, mobilya, ev-gereçleri gibi yüzlerce ürün satılıyor. Diğer alışveriş merkezlerine ve pazarlara göre daha ucuz olması dolaysıyla binlerce Türkmen, Aşkabat dışından da ülkenin diğer 5 eyaletinden alışverişe geliyor. 
Bu konularda ilginizi çekebilir