"Türkiye, İngiltere'yi makarnasız bırakmaz"

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu "İtalyanların söylediğinin aksine, İngiltere makarnasız kalmaz, İngiltere AB'den ayrılırsa ve kotalar kalkarsa 2 yıl içinde pazarın yüzde 25'ini alırız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TMSD Başkanı Külahçıoğlu: "İngiltere'nin AB'den ayrılma yolundaki referandumunu fırsat olarak değerlendiriyoruz. İtalyanların söylediğinin aksine, İngiltere makarnasız kalmaz, İngiltere AB'den ayrılırsa ve kotalar kalkarsa 2 yıl içinde pazarın yüzde 25'ini alırız. Yaklaşık 100 bin ton civarında makarna ihracatı ve 150 milyon dolar civarı döviz girdisi sağlayarak yeni bir pazar oluşturabiliriz" dedi.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma yolundaki referandumunu fırsat olarak değerlendirdiklerini belirterek, "İtalyanların söylediğinin aksine İngiltere makarnasız kalmaz" ifadesini kullandı.
Külahçıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, şu anda Avrupa Birliği üyelerinin toplam makarna ithalatının 3 milyar 700 milyon dolar olduğunu, Türkiye'nin ihracatının ise 17 milyon dolarda kaldığını kaydederek, bunun nedeninin uygulanan kota sınırlaması olduğunu bildirdi.

" Kota kalkarsa 2 yıl içinde yüzde 25 pazar payı yakalarız"
İngiltere'nin 2015 yılında 384 bin 505 ton makarna ithal ettiğini dile getiren Külahçıoğlu, bunun sadece yüzde 0,73'üne denk gelen 2 bin 791 tonunun Türkiye'den gittiğini aktardı.

Külahçıoğlu, İngiltere'nin toplam makarna ithalinin yüzde 69'unu İtalya'dan yaptığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"İngiltere, Avrupa Birliğinden ayrılırsa İtalyan Ziraatçılar Derneğinden Coldiretti'nin açıkladığı gibi makarnasız kalmaktan korkmasın. Biz Türk makarnası olarak onlara destek oluruz. Krizin aynı zamanda fırsat anlamına geldiği unutulmamalı. Şayet İngiltere AB'den ayrılırsa ve kotalar kalkarsa 2 yıl içinde pazarın yüzde 25'ini alırız. Yaklaşık 100 bin ton civarında makarna ihracatı ve 150 milyon dolar civarı döviz girdisi sağlayarak yeni bir pazar oluşturabiliriz. Bu durum sadece Türk makarnacısı için değil ayın zamanda başta Rusya krizinde zarar gören sebze meyve üreticileri için de yeni bir pazar olacak."