Türkiye sanayi üretiminde Avrupa'yı geçti

Türkiye ağustos ayı sanayi üretiminde, verileri açıklanan 25 AB ülkesinin 23'ünü geride bıraktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 7,2 artarak verileri açıklanan 25 AB ülkesinin 23'ünü geride bıraktı.

AB İstatistik Kurumu (Eurostat) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, AB'de sanayi üretimi ağustosta aylık yüzde 0,3 azalırken, yıllık yüzde 1,9 arttı. Aynı dönemde, Euro Bölgesi'nde de sanayi üretimi aylık yüzde 0,5 azalış kaydederken, yıllık yüzde 0,9 artış kaydetti.

Türkiye'de sanayi üretimi, hem  aylık bazda hem de yıllık bazda  Avrupa ortalamasının üzerinde artarken Avrupa'nın devlerini de geride bıraktı. Bu dönemde, Türkiye'nin takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya kıyasla yüzde 2,9 arttı. Beklentilerinin oldukça üzerinde artan sanayi üretimi analistleri şaşırtırken, Türkiye'nin 3. çeyrek ve yıllık büyüme beklentilerinin de yukarı revize edilmesine neden oldu.

Bu sonuçlara göre, Türkiye hem aylık hemde yıllık bazda verileri açıklanan 25 AB ülkesinin 23'ünü geride bıraktı. Yıllık bazda İrlanda ve Malta sanayi üretiminde Türkiye'nin önünde yer alırken, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa'nın önde gelen ekonomileri ise sanayi üretimi artışında Türkiye'nin gerisinde kaldı.