'Türkiye’ye yeni bir roman lazım'

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'nin üreterek kalkınabileceğini belirterek, "Türkiye'nin yeni bir romana ihtiyacı var. Bu romanın da üretim üzerine olması gerekiyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, meclis toplantısında ekonomideki olumsuz gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Küresel piyasalarda yaşanılanlarla birlikte içerde de ekonomiye ilişkin beklentiler bozulurken, küresel krizde fark yaratan Türkiye’nin, ne yazık ki dünyadan negatif ayrışma riski ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, şunları söyledi: “Üreterek büyüme ve kalkınma hedefi olan ülkemizde, üretim yapmak adeta imkansızlaşıyor. Ülkelerin risk primi olarak adlandırılan CDS endeksi Türkiye için yeniden 217 seviyelerinde. Söz konusu endeks Çin’de 93, Almanya’da 17. Diğer yandan, petrol fiyatlarının aşağı yönlü etkisiyle, cari açıkta ciddi bir iyileşme görüyoruz. 2015 Ocak ayında yüzde 60 azalan cari açığın milli gelire oranının 2014 için yüzde 5.7 olması bekleniyor.” 

Son yıllarda daralan bir Türkiye tablosu ile karşı karşıya olunsa da, son 12 yılda Türkiye ile AB arasındaki refah farkının azaldığını belirten Yorgancılar, “Temennimiz AB ortalaması olan 35 bin 438 dolara bir an evvel ulaşmamız. Bunun da mümkünü, üretmekten, ürettiğini ihraç etmekten geçiyor. Biz her konuşmamızda, her raporumuzda, Türkiye’nin ancak üreterek kalkınabileceğine vurgu yapıyoruz. Türkiye'nin yeni bir romana ihtiyacı var. Bu romanın da üretim üzerine olması lazım” diye konuştu. 

İşsizlikte ortalamanın üstündeki illere istihdam desteği verilmeli 

İzmir’de 15.4 olan işsizlik oranı yüzde 13.9’a gerilemiş görünse de hala Türkiye ortalaması olan yüzde 10’un çok üstünde olduğunu vurgulayan Yorgancılar, sözlerine şöyle devam etti: “İşsizlik oranında ülke ortalamasının üstünde kalan illere özel istihdam desteği verilmeli. Özellikle üretime ve büyümeye dair verilerin gidişatı önemli işaretler verir. Biz bu mesajı almak zorundayız. Ülkemizin gücüne, potansiyeline inancımız sonsuz. Ancak, zorlayıcı şartlar ve açıklanan göstergeler yatırım, üretim, istihdam, ihracat penceresinden, ekonominin kırılganlığının acilen azaltılması gerekliliğini gösteriyor. Ekonomisi yaklaşık her 7 yılda bir krize giren ülkemizde karar vericiler çok dikkatli davranmalı ve sonuç odaklı adımlar atmalı. Gerek reel sektörün endişeleri, gerekse de yabancı yatırımcıların tereddütleri bir an evvel giderilmeli” dedi. 

Belirsizlik ortamı endişe yaratıyor 

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen de piyasalarda tam bir belirsizlik ortamının getirdiği endişeyi gördüklerini belirterek, "Bugün güven endeksleri dip yapıyorsa, dolar kuru sadece 3 ayda yüzde 12 gibi bir oranda artış gösteriyorsa, buna sebep bir şey olmalı. İşsizlik artıyor, ihracatımız azalıyor. Birçok gösterge olumsuz ivme kaydediyor. Piyasalarda dengenin bozulduğu bir gerçek” dedi.