Türkmen doğalgazını almaya hazırız

Barroso, ilk defa Türkmen hükümetinin ağzından Trans-Hazar boru hattının hayata geçirilebileceğini duyduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AŞKABA - Türkmenistan'ı ziyaret eden Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB'nin Türkmen doğalgazını Türkmenistan sınırından satın almaya hazır olduğunu söyledi.

Azerbaycan'daki temaslarının ardından Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a geçen Barroso, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile bir araya geldi. Yaklaşık 1,5 saat süren başbaşa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, AB'nin Türkmenistan'ın enerji güvenliği alanındaki çalışmalarını desteklediğini belirterek, kendilerinin doğalgaz boru hatlarını çeşitlendirmek istediklerini kaydetti.

2009-2010 yıllarında önemli enerji yatırımlarına imza attıklarını belirten Berdimuhamedov, AB ile de enerji alanında işbirliğine hazır olduklarını, bunun için yeterli potansiyel bulunduğunu ifade etti. Avrupa'ya boru hattı dahil, tanker, sıvılaştırılmış ve sıkıştırılmış doğalgaz sevki gibi çeşitli yollardan gaz tedarik etme imkanları olduğunu dile getiren Berdimuhamedov, Trans-Hazar güzergahına bağlı kalmayıp diğer alternatifleri de değerlendirmek istediklerini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso da, Türkmenistan'ın global enerji piyasasında önemli bir oyuncu olarak yer aldığını ifade etti. AB'nin Türkmen doğalgazını Türkmenistan sınırından satın almaya her zaman hazır olduğunu kaydeden Barroso, ilk defa Türkmen hükümetinin ağzından Trans-Hazar boru hattının hayata geçirilebileceğini duyduğunu söyledi. Türkmenistan'ın enerji güvenliği alanındaki çalışmalarını desteklediklerini belirten Barroso, 2011 yılının enerji tedariği açısından kritik bir yıl olduğunu, Türkmen doğalgazının sevkiyatı için imza sürecinin hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Türkmenistan'da yeni doğalgaz yataklarının açılmasında bu ülkenin "Güney Koridoru Projesi" açısından önemli yeri olduğunu ifade eden Jose Manuel Barroso, Trans-Hazar projesini önemsediklerini, "Güney Koridoru Projesi"nin de son derece önemli olduğunu kaydetti. Bu konuda önümüzdeki günlerde AB'de yapılacak olan toplantıda Türkmenistan'ın Avrupa'ya doğalgaz vermeye hazır olduğunu belirteceğini kaydeden Barroso, bununla ilgili özel çalışma grubu kurulmasını isteyeceğini belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir