TZOB: Çiftçiler büyük zarara uğradı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ekimden itibaren gerçekleşen yağışların tarımsal üretim açısından iyi bir başlangıç oluşturmasına rağmen bazı illerde ürünlere zarar verdiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekim ayından itibaren gerçekleşen yağışların, ülke genelinde tarımsal üretim açısından iyi bir başlangıç oluştursa da zaman zaman bazı illerde aşırı yağışların neden olduğu sel ve don afetinin tarım arazilerine ve ürünlere zarar verdiğini bildirdi. 

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, hububat başta olmak üzere meyve ağaçları ve diğer ürünler için önemli olan mart yağışlarının devam etmesinin olumlu olduğunu ancak nisan başlangıcında bazı illerde gerçekleşen aşırı yağışların sele dönüştüğünü ve tarım arazilerini su altında bıraktığını ifade etti.  

Ekimden itibaren gerçekleşen yağışların, ülke genelinde tarımsal üretim açısından iyi bir başlangıç oluştursa da zaman zaman bazı illerde aşırı yağışların neden olduğu sel ve don afetinin tarım arazilerine ve ürünlere zarar verdiğini belirten Bayraktar, çiftçilerin büyük zarara uğradığını, üreticilerin zararlarının telafi edilmesi gerektiğini kaydetti. 

Bayraktar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından don riski beklenen illerin önceden tespit edildiğine, bu illerde çiftçileri uyardıklarını ve önlem almasını istediklerine dikkati çekerek, "Riskin beklendiği il ve ilçelerde, çiftçilerimiz, saman, lastik yakma, ürünlerin üzerini örtme, sulama gibi önlemleri alarak zararın daha da büyümesini önlediler. Bu yıl yaşanan dondan yüksek kesimlerdeki kayısı, fındık gibi ürünler zarar görse de 2014 yılında yaşanan don afetinin bu yıl yaşanmamış olması tesellimiz oldu" ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir