‘Ulak hazır olana kadar 4G ihalesi ertelensin'

İletişim sektörü temsilcileri, yeni nesil yerli baz istasyonu Ulak aktif hale gelmeden 4G ihalesinin yapılmamasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURAKHAN VAROL / İSTANBUL

Yeni Nesil Bilgi Teknolojileri Zirvesi Başkanı Abdullah Raşit Gülhan yerli üretim olacak ‘Ulak 4G Baz İstasyonu’ hazır hale gelene kadar 4G ihalesinin ertelenmesi gerektiğini söyledi. 

Yeni Nesil Bilgi Teknolojileri Zirvesi’nde Türkiye’de 4G ve 5G gelişmeleri ele alındı. 4G’nin aktif hale geleceği tarih konusunda konuşan Gülhan, “Umut ediyorum ki 26 Ağustos’a ertelenen ihale süreci yerli üretim ‘Ulak 4G Baz İstasyonu’nu hazır hale getirmek için bir süre daha ertelenir” dedi. Türkiye’nin elinde 2 yıl sonra geçebileceği bir 5G olmadığını anlatan Gülhan, ancak Türkiye’nin elinde 2 yıl sonra kullanabileceği bir 4G olduğunu kaydetti. Türkiye’ye 3G’nin dünyadan 4 yıl daha geç geldiğini hatırlatan Gülhan, “Ancak bu bize çok faydalı oldu. Dünyadaki en hızlı 3G sistemlerinden birine sahip olduk” dedi. 

gulhan.jpg

‘4G ihalesi Türkiye’ye para getirir’ 

5G hakkında konuşan Prof. Dr. Fuat Akyıldız da, “Tren kaçmadan 5G araştırmaları içinde olmak gerekiyor” dedi. 5G teknolojisi ile her datanın bulutta olacağını anlatan Akyıldız, “7 milyar insan ve 7 trilyon cihaz 5G ile internette bağlı olacak” dedi.

Dünyanın hemen her yerinde artık 4G’nin olduğunu ifade eden Akyıldız, “Ancak bunların çoğu 3.9 G teknolojisi yani 4G’ye geçiş sistemleri. Türkiye’de halen 3.5G kullanılıyor. Bana kalırsa 4G ihalesi hemen yapılsın. İhale yapılması Türkiye’yi çöplüğe çevirmez, Türkiye’ye para getirir” dedi. 

akyildiz.jpg

 

Bugün Asya, Avrupa ve Amerika bölgesinde 5G çalışmalarının devam ettiğini aktaran ASELSAN Profesyonel Haberleşme Sistemleri Program Direktörü Berat Biçen de “Asya bölgesinde Çin, Kore ve Japonya 5G üzerine çalışmalarını başlattı. Avrupa Birliği ise 5G’de öne geçebilmek için bölgede yapılan tüm çalışmaları METIS 2020 ile bir araya getiriyor. Bizim Türkiye olarak çok ciddi genç neslimiz var. Üniversitelerimizdeki süper beyinlerimizi kullanarak ilerlememiz gerekiyor” dedi. 

Bu teknolojilerin çöpe atılmayacağını söyleyen BTK eski Kurul Üyesi Ahmet Hamdi Atalay ise “Dünyada 4G kullanılıyor olmasına rağmen 3G halen çöpe atılmış değil. Aksine dünyada halen 3G penetrasyonu artmaya devam ediyor. 2G dahi halen 1 milyar kullanıcıya sahip ancak bu sayı gittikçe azalıyor” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir