Un fiyatları düştü

Buğdaydaki yüksek rekolte un fiyatlarının kış sezonuna göre yüzde 10 düşmesine sebep oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Konya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hüseyin Çevik, buğdaydaki yüksek rekoltenin un fiyatlarına olumlu yansıdığını, un fiyatlarında kış sezonuna göre yüzde 10 oranında düşüş olduğunu söyledi.

Çevik, yaptığı açıklamada, buğday üretiminde çok verimli bir sezon geçirildiğini, hammaddenin fazla olmasının un fiyatlarına olumlu şekilde yansıdığını belirtti.

Geçen yıl un fiyatlarının yükselmesinde Rusya başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB), Kazakistan, Ukrayna ve Avustralya'nın bazı bölgelerinde verimin düşmesinin etkili olduğunu ifade eden Çevik, bu yıl un fiyatlarının vatandaşın yüzünü güldüreceğini dile getirdi.

Buğday kilo fiyatlarının 0,75 ile 0,80 lira seviyelerinden 0,60 lira seviyesine düşmesinin un fiyatlarında düşüşe neden olduğuna dikkati çeken Çevik, şunları kaydetti:

"Ekmeklik unun çuval fiyatı geçen yıl unun tipine göre 47-49 lira arasında satılıyordu. Şu anda 40-42 lira arasında satılıyor. Birinci kalite baklavalık ve böreklik un geçen yıl 55-56 lirayken bu sene 48-50 liraya kadar düştü. Buğdaydaki rekoltenin yüksek olması un fiyatlarına olumlu yansıdı. Bu sene un fiyatlarında geçtiğimiz kış sezonuna göre yüzde 10 oranında düşüş var. Bu sene ekmek fiyatlarında ve diğer unlu mamullerde un fiyatları kaynaklı bir zam olacağını tahmin etmiyorum. Ramazan ayı öncesi un fiyatlarındaki bu düşüş vatandaşımızı sevindirecek."

Çevik, Türkiye'nin un üretiminde dışarıya bağımlı olmamasının da un fiyatlarının düşüşünde önemli rol oynadığını vurguladı.

Un ihracatında payımız artıyor

Kazakistan'dan sonra Türkiye'nin dünyada en fazla un ihracatı yapan ikinci ülke olduğunu anımsatan Çevik, bu sene üretimde yaşanan bolluğun Türkiye'nin un ihracatına da olumlu etki yapacağı değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 102 ülkeye un ihracatı yaptığını söyleyen Çevik, İran, Irak, Suriye, Uzakdoğu ülkeleri ve Afrika ülkelerinin ihracatta ilk sırada yer aldığını bildirdi.

Geçen yıl Türkiye'nin yaklaşık 2 milyon 200 bin ton un ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Çevik, bu yıl bu rakamın daha da yukarılara çekileceğini kaydetti.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin değişen alım baremlerin buğdayın kalitesini yükselttiğini vurgulayan Çevik, buğdaydaki kalitenin de una yansıdığını ve Türkiye'nin kaliteli un ihracatı yaptığını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir