'Üreten şirketlerin yabancıya satılması ihracatımızı artırır'

Yıldız Holding ‘Gıda’ Ülker Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, “AK Gıda'nın satışıyla Türkiye’deki süt üreticilerine daha büyük bir fırsat çıkmış oluyor. Bunlar sıcak para değil, yatırım parası.İhracatımızı artırır” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD-DÜNYA

Yıldız Holding ‘Gıda’ Ülker Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Fenerbahçe Ülker basketbol takımının Madrid’de yapılan Final Four turnuvasına katıldığı geçen hafta sonu bir grup ekonomi gazetecisi ile kahvaltıda buluşarak soruları yanıtladı. Ana sponsor olarak destekledikleri Fenerbahçe Ülker’in Final Four’a katılmasından büyük mutluluk duydularını bildiren Tütüncü önümüzdeki yıllarda kupanın Türkiye’ye geleceğinden emin... Spora sağladıkları desteklerin gençler ve çocuklara yoğunlaşacağını bildiren Tütüncü, büyüme performansından ihracat pazarlarına, yeni alım stratejilerinden Ak Gıda’nın satışına, Godiva ve United Biscuits yatırımlarından Murat Ülker’in Gözde Girişim ile ilgili attığı tweete, bölge ülkelerindeki istikrarsızlığın yol açtığı gelişmelerden gıdada yapılan zamlara kadar çeşitli alanlardaki görüş ve öngörülerini açıkladı: 

Ortadoğu ve Yemen’deki olayların ihracat pazarlarına etkisi

Ortadoğu pazarı oldukça geniş bir pazar. Yemen ve Irak’taki istikrarsızlıklar bölgeye olan ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Diğer bölgelerdeki performansımızla bu durumu nötralize etmeye çalışıyoruz. Son olaylardan sonra bu bölgelere Türkiye’den yapılan ihracatta bir miktar azalma oldu. Ama bizim Mısır ve Suudi Arabistan’daki fabrikalarımızdan bölgeye ihracatımız var. 

Bu bölgesel değişiklikler ihracat planlarımızı revize etmemizi gerektirdi. Misal, eskiden Yemen diye bir ülke vardı, birdenbire kayboldu. O bölgedeki istikrarsızlık, regülasyon değişiklikleri ve bu tür ihracatlara koyduğu zorlaştırıcı tedbirler ihracatı olumsuz etkiliyor. Ama ihracattaki sıkışıklığa rağmen Ülker AŞ olarak yıl sonu hedeflerimizi tutturacağımızı görüyoruz. İlk üç aylık performansımız bunu gösteriyor. 

İç pazardaki büyüme performansının durumu

Türkiye’ye baktığımızda yurt içinde çift rakamlı büyümemiz devam ediyor. Yurt dışındaki fabrikalarda da keza aynı durum söz konusu. Şimdi onların performansıyla da yakından ilgileniyoruz. Kısa dönemde bir sorun çıktığında müdahale ediyoruz. Biz krizlere alışık olduğumuz için uzun dönemde tedbirlerimizi alıp mevcut durumla yaşamayı öğreniyoruz. 

Mesela; Yemen sorunu oldu, Cezayir sorunu oldu, Kuzey Irak’ta keza sıkıntılar oldu. Bu bölgedeki sorunlar oturup yakınmamızı gerektirmiyor. Önlemimizi alıp yola devam ediyoruz. İlk üç aya baktığımızda ihracattaki sıkıntılı duruma ve borsanın genel performansına rağmen iyi bir büyüme performansı gösterdik. Toplam 790 milyon liralık satış geliri elde ettik. Toplam ciromuzun yüzde 15’i ihracattan geliyor. Mesela bize yatırımcılar sorar. Yurtdışından ithal ettiğiniz ürünlerin fiyat artışına karşı kendinizi nasıl koruyorsunuz. Biz de onlara bayağı detaylı anlatıyoruz. Çünkü yurtdışında onlar şöyle alışmışlar: Amerika’da bir şirket kendini nasıl hedge eder, korur? Bir bilinmeyene karşı korur. O bilinmeyen nedir, emtianın değeri. Biz ise iki bilinmeyene karşı kendimizi koruyoruz. Bir emtianın fiyatı, iki TL’nin değeri. Onun için biz bu konularda daha tecrübeliyiz. 

Gıda ürünlerine yapılan zamların etkisi

Biz temel gıda olmadığımız için çok kolay zam yapamıyoruz. Esas zam, temel gıdalarda oluyor. Bir de bizde temel para birimleri var. 25 kuruş, 50 kuruş, 1 lira gibi. Bir ürünü 25 kuruştan 35 kuruşa çıkaramazsınız, çünkü küsuratlı rakamdan satış yapamazsınız Temel gıdadaki enfl asyonun esas kaynağı TL’nin değer kaybetmesi. Yılbaşında 2.30’larda olan dolar şimdi 2.70 seviyesinde. Bunun etkisi var. Tabii gıda ithalatı da var. 

Ak Gıda'nın halka arz yerine yabancıya satışı

Ak Gıda değerli bir şirket. Yıldız Holding masasında satılacak ya da alınacak pek çok proje var. O iş değerini bulduğunda ya satılır, ya alınır. Ak Gıda da değerini buldu ve satıldı. Biz halka arz çalışmalarını da bir yandan sürdürdük, mesela ilanları girdik ama mecburen değil. Bu şirket tek ortaklı bir şirket değil. Ortakları var. Ortakları oturup bu teklifi değerlendirmek durumundaydı. Biz halka arzı durdurduk, ilanları çektik diyemezdik. Çünkü halka arz devam edebilirdi. Anlaşamazsanız o zaman halka arza gider. Halka arz için de iyi bir talep vardı. Ama ortakların kararı blok satıştan yana oldu. Burada hissemiz yüzde 10 olarak devam edecek. Süt pazarındaki İçim ve Dolcia markaları Ak Gıda’nın. Bizim; Ülker, Mis ve çocuklara yönelik Smartt markamız bulunuyor. 

Süt sektöründe bazı firmaların yabancılara satılacağı söylentisi...

Süt özelinde konuşursak, sütün hammaddesi Türkiye’dir. Piyasaya giren uluslararası şirketler Türkiye’deki üreticiler için de yeni açılımlar yapacak büyüklükte. Örneğin Ak Gıda’yı satın alan şirket dünyanın en büyük süt şirketi. Türkiye’deki süt üreticilerine daha büyük bir fırsat çıkmış oluyor. Türkiye artık global bir pazar oldu. Başka şirketler de satılacaksa, biz çok iyi bir iş yapmış olduk, çok iyi bir fiyat çıkardık ortaya. Bu da Türk şirketlerinin değerinin artırmasını sağlar. Emsal teşkil eder… Bunlar sıcak para değil, yatırım parası. Bu konum, üreticiler açısından çok iyi. Şimdi Türkiye’ye yeni gelen dünyaca bilinen markalar var. Dolayısıyla onların dünyanın her tarafına bizden daha fazla ihracat imkanları olacaktır. Türkiye’deki süt endüstrisine ciddi fayda sağlayacaktır. 

Ak Gıda’nın değeri 1 milyar dolar satılan kısmı yüzde 80

Ak Gıda’nın değeri 1 milyar dolar. Satılan kısmı yüzde 80, yüzde 10’u bizde, yüzde 10’u Topbaş Ailesi’nde. Biz hammadde almaya devam edeceğiz. Piyasada en büyük süt tozu kullanıcılarından biriyiz. Biz Ak Gıda’yı eskiden dikey entegrasyon için kurmuştuk. 18 sene önce Türkiye’de süt tozu zor bulunuyordu, sütçülük bu kadar gelişmiş değildi. Biz de sağlıklı hammadde temini için Ak Gıda’yı kurduk. 1 tane olan fabrikamızı 5’e çıkardık. Türkiye’nin en büyük süt toplayan şirketi haline geldik. Artık Türkiye’de istediğimiz kalitede süt bulmak mümkün.

Murat Bey'in attığı tweet normal aslında yurtdışında çok yapılıyor

Murat Ülker’in Gözde Girişim ile ilgili attığı tweet aslında yurt dışında çok yapılan bir şey. Gözde Girişim bir yatırım şirketi, benim ilgi alanım dışında ama holdingin bir mensubu olarak söylüyorum bu tweette bir şey yok. Bir yönetim kurulu toplantısında satışa hazır hale geldi, olgunlaştı diye bir tweet atılabilir. Gözde’nin işi potansiyeli olan işlere yatırım yapmak ve belli bir büyüklüğe gelince satmak. Dünyadaki yatırımcılarda ve Türkiye’deki yatırımcılarda güvenilir algımız ve önemli bir repütasyonumuz (itibar) var. Ülker’in piyasa değeri 7 milyar TL’yi geçti. Bu alandaki en büyük şirketlerden bir tanesi. Son 6 aydaki borsanın dalgalanması ve gıdanın dalgalanmasına bakınca dünyada yatırımcılar için önemli bir hisse olduğunu görüyoruz. Gözde’nin kuruluş amacı zaten alım ve satım yapmak üzerine kurulu. Şirket alıp değerini yükseltip satmak amacıyla kurulmuş bir şirket.

Yıldız Holding'in masasında her zaman uygun iş fırsatı vardır

Biz global bir şirketiz. Bisküvi, çikolata, sakız, şeker, atıştırmalık bizim global olarak odaklandığımız işimiz. Dünyada işe odaklanmak çok önemli. Dünyanın 3. büyük bisküvi üreticisiyiz. Birçok alanda ciddi fırsatlar var. Yıldız Holding’in masasında her zaman fırsatlar var. Uygun bir iş bulursak değerlendirebiliriz. Fırsat çıktığı zaman daha iyisini bulursak her zaman değerlendirmeye alırız. Godiva ciddi büyümeye devam ediyor. Bazı yer değişiklikleri oluyor ama Türkiye dışında da çok ciddi büyüyor. Ortadoğu’da, Çin’de Uzak Doğu’da Malezya’da Hong Kong’da çok ciddi büyüyor… Yıldız Holding’i özellikle United Biscuits alımından sonra Avrupa’da daha çok görebilirsiniz. Avrupa olgunlaşmış bir pazar. Büyümeyen bir pazarda kimse marka yaratmak için yatırım yapmaz. Bisküvide büyüklük açısından 3. sıradayız, birinci Mondelez, ikinci Kelloggs. Birinci firma çok yukarıda ama ikinci ile bizim aramızda büyük bir fark yok.

Bu konularda ilginizi çekebilir