Votorantim, Sivas’a yarım milyarlık yatırım yapıyor

Brezilyalı Votorantim, Sivas fabrikasına 420 milyonluk yatırım başlatıyor. Haziranda temel atıyor. Şirketin Türkiye CEO’su Şefik Tüzün, “Büyümeye devam edeceğiz. Bir yeni yatırım veya bir hazır tesis alabiliriz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ

Dünyanın en büyük 8. çimento üreticisi Brezilyalı Votorantim Cimentos, Türkiye’de işlerini büyütüyor. Şirket 140 milyon euro (420 milyon lira) yatırımla Sivas fabrikasının kapasitesini 0.6 milyon tondan 1.8 milyon tona çıkaracak. Şirketin Türkiye CEO’su Şefik Tüzün, “Votorantim, Türkiye’ye, inşaat pazarına güveniyor. Bir fabrika daha olabilir. Kurar mıyız, alır mıyız, henüz belli değil” dedi. 

Ticaret Direktörü Çağan Alpas ile birlikte, şirketin Sivas yatırımı hakkında açıklamalarda bulunan CEO Tüzün, Sivas yatırımının aynı zamanda “Sivas’ın bugüne kadar gördüğü en büyük yatırım” olduğunu söyledi. Tüzün’ün verdiği bilgiye göre Votorantim’in Türkiye’deki toplam 3 milyon ton çimento üretim kapasitesinin yüzde 19’unu üreten Sivas fabrikasının payı yüzde 42’ye yükselecek. Temeli haziranda atılacak fabrika, sadece yapım aşamasında 700 kişiye istihdam sağlayacak. Üretime 2017’de başlanacak. Votorantim Türkiye CEO’su Mustafa Şefik Tüzün şöyle konuştu: 
“Bu yatırım şirketin Türkiye’ye güvenini yansıtıyor. Votorantim Cimentos, Türkiye inşaat sektöründeki potansiyel görüyor. Bu yatırım söz konusu olduğunda bir başka aday ülke (Fas) daha vardı. Orada belki daha çabuk geri dönüş olabilirdi. Ancak önceliği Türkiye aldı. Geleceğe güvendiler ve insan kaynağını gördüler. CEO’muz, ‘finansal getiri olacaksa yatırım yaparız ama tek parametremiz bu değil’ dedi. Türkiye’de çalışan kalitesi yüksektir. Diğer birçok ülkeye buradan yönetici gönderebiliyoruz. Bu yatırım aynı zamanda Türkiye çimento sektörüne de büyük bir dinamizm ve rekabet getirecek.” 

Tüzün, fabrikada yeni kapasitenin Nisan 2017 gibi devreye alınacağını, yeni yatırımı görmek üzere önümüzdeki ağustosta şirket ortak ve yöneticilerinin de Türkiye’ye gelmeyi planladıklarını söyledi. 

Sivas fabrikasının demiryolu ağının içinden geçmesi, İç Anadolu ve Orta Karadeniz pazarına yakın konumu nedeniyle tercih edildiğini anlatan Şefik Tüzün, bölgede hızlı tren projesinin çimento ihtiyacının yüzde 80’ini verdiklerini söyledi. “Bu sektörde kapasite fazlası var. Yeni kapasiteler yük aslında ama bizim kapasite eksiğimiz var. Bu fabrikada teknoloji çok önemli. Her türlü yakıtı kullanabiliriz. Atık bertarafında çok iyiz ama bu konuda uygulama sorunları var. Üstüne para verilip bertarafı sağlanması gereken atıklara talip olduğumuzda, tersine bizden para istiyorlar” dedi. Türkiye’de üç şirketi var Votorantim Cimentos 2015-2018 dönemi için 1.61 milyar euroluk yatırım paketi açıkladı. Bu paket kapsamında, Brezilya’da 5, Bolivya’da 1 yeni fabrika yatırımıyla birlikte Sivas’ta olduğu gibi mevcut tesislerinin kapasite artırımını ve modernizasyonu gerçekleştirecek. Çin hariç Avrupa, Afrika ve Asya'da Votorantim Cimentos’un toplam üretim kapasitesi içinde Votorantim Türkiye yüzde 29’luk paya sahip. Votorantim Cimentos, iştiraki olan VCEAA (Votorantim Cimentos Avrupa, Afrika ve Asya) ile Avrupa, Afrika ve Asya'da faaliyet gösteriyor. Votorantim Cimentos’un içinde yer aldığı Votorantim Grup yüzde 100 Brezilya sermayeli uluslararası bir şirket. 20’den fazla ülkede çimento, metal, çelik, enerji, kağıt ve konsantre portakal suyu üretiyor. 

Votorantim Cimentos 2012 yılı sonunda girdiği Türkiye’de çimento, beton ve agrega sektörlerinde; Votorantim Sanayi ve Tic. A.Ş., Yibitaş Yozgat İşçi Birliği İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Votorantim Nakliyecilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye’de Ankara - Hasanoğlan, Yozgat, Çorum ve Sivas’ta 4 entegre çimento fabrikası, Nevşehir ve Samsun’da 2 çimento öğütme paketleme tesisi ile yıllık toplam 3 milyon ton çimento üretim kapasitesi; İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yer alan 16 hazır beton tesisi; Ankara - Lalahan ve Kayseri-Bünyan’da 2 agrega tesisi bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir