Yenişehir, tarıma dayalı sanayiyle dünyaya açılacak

Sulanabilir alanlarını iki katına çıkarmaya hazırlanan Bursa Yenişehir, tarıma dayalı sanayide iddiasını artırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT - BURSA 

Yıllık 2 milyon 250 bin yolcu kapasitesine sahip havaalanı ve Otomotiv Test Merkezi gibi büyük yatırımlarla Bursa’nın dünyaya açılan kapısı olan Yenişehir ilçesi, tarım ve tarıma dayalı sanayide ilerlemek için de projeler geliştiriyor. 321 bin dekarlık üretim alanına sahip ilçe özellikle buğday, yağlık ve çerezlik ayçiçeği, mısır ve biber üretimiyle öne çıkıyor. İlçede devam eden sulama projelerinin tamamlanmasıyla 150 bin dekar olan sulanabilir alanın iki katına çıkacağını vurgulayan Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, “En büyük potansiyelimiz tarım. DSİ bünyesindeki Boğazköy Barajı ve yeraltı sondajlarıyla ilgili proje bitmek üzere. Faaliyete girecek projelerle sulanabilir alanımız iki katından fazla artacak" dedi.. 

İlçe nüfusunun yüzde 80’inin tarımsal faaliyetlerle geçindiğini belirten Çelik, Yenişehir Ovası’nı tehdit etmeyecek nitelikte, üretilen ürünlerin işlenip pazarlanabileceği sanayi tesislerinin yatırımlarına açık olduklarını vurguladı. Çelik, Şişecam Grubu’nun da faaliyet gösterdiği Yenişehir OSB'de (YOSAB) birkaç ay içinde sanayi imarlı alanların oluşturularak yatırımcılara teslim edilmeye başlanacağını söyledi. Bacalı sanayiye sıcak bakmadıklarının altını çizen Çelik, “Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ. tarafından planlanan yatırımla ilçede bir salça fabrikası kurulacak. Yenişehir’de yetiştirilen salçalık biberler işlenerek iç ve dış piyasaya satılacak. Böylece hem üreticinin daha fazla kar elde etmesi, hem de biberlerin daha katma değerli satışı hedefleniyor” diye konuştu. 
Yenişehir’de özellikle biber üretiminin önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Çelik, “Yenişehir’in biberi; aroması, dokusu, dayanıklılığı ile diğer il ve ilçelerde üretilen biber çeşitlerinden farklı. Bu ürünün işlenerek ekonomiye kazandırılması, paketlenmesi, dondurulması, şoklanması ve dünyaya açılması bizim için önemli. Bu çerçevede geçen yıl ilkini yaptığımız 1. Uluslararası Altın Biber Festivali’nin bu yıl 4-5-6 eylül tarihlerinde ikincisini düzenleyeceğiz” açıklamasını yaptı. Çelik, ilçede üretilen ayçiçeğinin işlenmesi için de çok sayıda paketleme tesislerinin açıldığını ifade etti. Süleyman Çelik ayrıca hayvancılıkta da önemli bir altyapıya sahip olan ilçede Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BESAŞ ile Yenişehir- İznik Süt Üreticileri Birliği tarafından süt ürünleri tesisi inşa edildiğini hatırlattı. 

tarim-orta.jpg

Bütünşehir yasasıyla birlikte hizmet verdikleri mahalle sayısının 10’dan 71’e yükseldiğini anlatan Çelik, ilçede altyapı yatırımlarının hızla devam ettiğini aktardı. Şu an ilçede 100 bin kişilik nüfusu kaldırabilecek bir altyapı kurulduğunu belirten Süleyman Çelik, Yenişehir’in üç önceliğini şöyle sıraladı; “Birinci önceliğimiz tarımın dünyaya açılan kapısı olmak istiyoruz. İkinci olarak tarihsel dokuyu ön plana çıkaracak çalışmalar yapacağız. Belediye binası ve kent meydanı gibi halkın yararlanacağı sosyal alanlar inşa edeceğiz. Ayrıca 2016’da yatırımına başlanacak 100 yataklı devlet hastanesinin de 2017’de faaliyete girmesi planlanıyor.”

Otomotiv Test Merkezi ilçeyi dünyaya tanıtacak
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından 4 bin 600 dekarlık alanda 500 milyon liralık yatırımla kurulması planlanan Otomotiv Test Merkezi ile birlikte dünya markalarının Yenişehir'e geleceğini belirten Çelik, "Havaalanımızın olması büyük avantaj. Merkez, ilçemizi dünyaya tanıtacak” diye konuştu. Laboratuarları, birimleri ve nitelikli istihdamıyla katma değerli üretimi destekleyici bir yapının kurulacağının altını çizen Çelik, yılsonu itibariyle ilk kazmanın vurulmasını beklediklerini söyledi. Büyük bölümü kamu arazisi olan alanın özel mülkiyete ait 900 dekarlık kısmında kamulaştırmaların tamamlandığını belirten Süleyman Çelik, ilçedeki arsa fiyatlarının Test Merkezi nedeniyle spekülatif olarak artmasının bir dönem kendilerini tedirgin ettiğini dile getirdi. Çelik, “Arsa fiyatlarındaki artış söylentileri nedeniyle maliyetlerin artması neticesinde TSE’nin yatırımdan vazgeçmesi bizi tedirgin etti. Ama ikinci belirlenen yer yine Yenişehir sınırları içinde oldu. Kamulaştırılması gereken yer oran anlamında daha az ve eğimi, rüzgar akışı ile kusursuz bir alan belirlendi” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir