Zeytin üreticileri Gaziantep'te buluştu

Egeli ve Gaziantepli zeytin üreticileri, sektörde güç birliği oluşturmak amacıyla Gaziantep Ticaret Borsası'nda (GTB) gerçekleştirilen "Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe Güç Birliği Toplantısı"nda bir araya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Gürkan Renklidağ, sayıları 80 milyonu bulan ve halk arasında 'Delice' olarak adlandırılan yabani zeytin ağaçlarının aşılanması ve farklı bölgelere taşınması konusunda çalışma yürüttüklerini söyledi. 

EZZİB Başkanı Renklidağ, sektördeki yöresel sorunları yerinde dinlemek ve tespit etmek için yönetim kurulu toplantılarını, zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılan bölgelerde gerçekleştirdiklerini belirtti. 

Tarım ürünlerinin ihracatının diğer ürünlerin ihracatına benzemediğini vurgulayan Renklidağ, tarladan başlayıp, komisyoncudan sanayiciye kadar uzanan süreçte herkesi aynı kefeye koyduklarını, bu nedenle de Türkiye'nin çeşitli illerinde üretici ve sanayiciyle görüşmeler yaptıklarını ifade etti. 

EZZİB'in zeytin üretiminin ve ihracatının artırılmasına yönelik hazırladığı projeler hakkında bilgi veren Renklidağ, "Sayıları 80 milyonu bulan ve halk arasında 'Delice' olarak adlandırılan yabani zeytin ağaçlarının aşılanması ve farklı bölgelere taşınması konusunda da çalışma yürütüyoruz" dedi. 

Projenin gerçekleşmesi halinde dünya zeytin üretiminde ilk sırada yer alan İspanya'yı yakalayabileceklerine işaret eden Renklidağ, ''Ülkemizde zeytin ağacı sayısı yaklaşık 175 milyon civarında. İspanya ise yaklaşık 330 milyon ağaçla en büyük üretici konumunda. Delicelerin aşılanması ve taşınması rekolteye ciddi kaynak artışı sunacaktır. Bunun yanı sıra yörelere uygun yeni zeytin ağaçlarının dikimi için sağlanacak teşvikler de ülkemizin bu sektörde İspanya'yı yakalamasına olanak sağlayacaktır'' değerlendirmesinde bulundu. 

'Yeni ağaç dikimleri aralıksız sürmeli'

GTB Meclis Başkanı Selami Memiş de Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretiminin dünya piyasalarındaki yerinin ele alındığı toplantıda, sektör temsilcilerini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. 

Toplantının sektördeki güç birliğinin artması adına verimli geçmesini temenni eden Memiş, barışın ve dostluğun simgesi olan zeytinin asırlardır insanoğlunun vazgeçemediği en özel ürünlerin başında geldiğini ifade etti.  

Türkiye'nin birçok sektörde olduğu gibi zeytin ve zeytinyağı üretiminde de dünyanın lider ülkesi haline gelmesini istediklerini dile getiren Memiş, zeytinyağında ihracatın istenilen seviyeye gelmesi için yeni ağaç dikimlerinin aralıksız sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan ise Gaziantep ve ilçelerinde yapılan zeytin yetiştiriciliği hakkında bilgi vererek, zeytinyağı üretiminde kalite ve pazarlama stratejilerinin önemine dikkati çekti.  

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi tarafından hazırlanan ve zeytinin sağlık açısından önemini anlatan kamu spotunun gösteriminin de yapıldığı toplantıya, GTB Meclis Üyesi ve EZZİB Yönetim Kurulu Üyesi Şerif Selçuk, GTB Meclis Üyesi ve Zeytin Dostu Derneği Başkan Vekili Murat Çetin, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Kadri Gündeş, EZZİB yönetim kurulu üyeleri ile çeşitli illerden gelen sektör temsilcileri katıldı.