ABD Dışişleri Bakanı muhalefetle görüşmeyecek

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın bu hafta Ankara'ya yapacağı bir günlük resmi ziyarette, muhalefet gruplarıyla görüşmeyeceği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın perşembe günü Ankara'ya yapacağı bir günlük resmi ziyarette muhalefet gruplarıyla görüşmeyip, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Suriye'de IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede rolü olan bakanlarla bir araya geleceği bildirildi.

Ziyaretin Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa referandumuna yakın bir tarihe rastladığını hatırlatan üst düzey bir dışişleri yetkilisi, "Elbette bunun bilincindeyiz ve Bakan da Türkiye'de bulunduğu sürece buna dikkat edecektir" şeklinde konuştu.

Amerikalı yetkililer, Erdoğan ve diğer yetkililerin ABD'de ikamet etmekte olan Fethullah Gülen sorununun gündeme getirmelerini bekliyor. Ankara'daki temasların odak noktası, Rakka'nın İD'nin elinden alınması ve İslamcı militanların çıkarılmasından sonra kenti terk etmiş olan göçmenlerin evlerine dönmesi için yapılacak çalışmalar olacak.

ABD'nin, Türkiye tarafından PKK'nın uzantısı olarak görülen Suriyeli Kürt YPG militanlarının ABD tarafından desteklenmesi, Ankara ile Washington arasındaki en ciddi sorunlardan biri.

Bir başka Amerikalı yetkili, "Türkiye'nin kaygılarını önemle dikkate alıyoruz ve bu konu da görüşülecek konular arsında yer alıyor" dedi.

Türkiye, Rusya ve İran'ın girişimleriyle Suriye hükümeti ve isyancı taraflar arasında başlayan Astana barış görüşmelerine de değinen yetkili, "Ateşkes müzakerelerini Astana süreci ile nasıl güçlendirebileceğimizi de görüşeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir