'Anayasa değişikliği çift başlılığa neden olur'

CHP lideri Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğinin çift başlılığa neden olacağını söyleyerek, "Çünkü seçilecek olan başkan hem cumhurun başkanı, aynı zamanda da bir partinin genel başkanı olacak." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir otelde gerçekleşen etkinlikte muhtarlar, din görevlileri ve okul aile birliği başkanları ile bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, halk oylamasında, "Bir ülkenin cumhurbaşkanı taraflı mı olsun tarafsız mı olsun?" konusunun oylanacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Tercih gayet basit, başkan partizan mı olmalı, başkan tarafsız mı olmalı, bu kadar basit. Şunu sorabilirsiniz, 'taraflı olsa ne olur, tarafsız olsa ne olur?' Bu da bir soru. Cumhurbaşkanı adı üstünde cumhurun başkanıdır, yani 80 milyonu temsil eder. Hangi partiden, kimlikten, inançtan olursa olsun. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tamamını temsil eder. Arabasında Türkiye Cumhuriyeti bayrağı taşır. Ben taşıyamam, Binali Bey de taşıyamaz, bakanlar da taşıyamaz. O nedenle tarafsızdır. Taraflı olursa ne olur? O zaman 80 milyonu temsil edemez. Kimi temsil eder, kendi partisinin üyelerini temsil eder. 'Bu doğrudur' diyorsanız gideceksiniz 'evet' oyu kullanacaksınız. 'Hayır bu doğru değil' diyorsanız 'hayır' oyu kullanacaksınız."

Anayasa değişikliğine gerekçe olarak çift başlılığın gösterildiğine işaret eden Kılıçdaroğulu, "Devletimizde çift başlılık yok arkadaşlar. Bizim devletimizde ve bütün demokrasilerde kamuda görev alan herkesin görev alanı tanımlanmıştır. Kim tanımlamış TBMM." şeklinde konuştu.

Tapu memurunun, nüfus memurunun, muhtarın, cumhurbaşkanının, kaymakam, büyükelçi ve milletvekilinin görev alanlarının belli olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Çift başlılık ne zaman çıkar, ben kendi görev alanımın dışına çıkıp bir başkasının görev alanına müdahale edersem çift başlılık olur. Peki yeni anayasa değişikliğine evet dersek ne olur? Devlette çift başlılık olur. Nasıl? Çünkü seçilecek olan başkan hem cumhurun başkanı, aynı zamanda da bir partinin genel başkanı olacak." diye konuştu.

"Sadece tepede değil, aşağıda da çift başlılık olacak"

"Bazı arkadaşlarımız 'hem partinin genel başkanı olsun hem de başkan olsun' diye düşünebilirler. Bu da bir tercih, peki bunun yansımaları ne olur onu düşünmemiz lazım." diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Yansıması şu olur, beni bir ilde kim temsil eder il başkanı, Binali Bey'i kim temsil eder AK Parti'nin il başkanı, Devlet Bey'i kim temsil eder il başkanı temsil eder. Peki vali ilde kimi temsil eder? Vali, ilde cumhurbaşkanını temsil eder. Çünkü hem devletin valisidir, hem de hükümetin valisidir. Vali de arabasında Türk bayrağı taşır. Üç kişidir Türk bayrağı taşıyan, cumhurbaşkanı, vali ve büyükelçi. Şimdi yeni model geçerse il başkanı da cumhurbaşkanını temsil edecek. Vali de temsil edecek. Niçin cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı. Yapılan değişikliğin nasıl sonuçlandığını hepimizin bilmesi lazım. Ne olacak ilde kavga olacak. Vali diyecek ki ben temsil ediyorum, hangi partiden seçilmişse onun il başkanı da valiye diyecek ki 'bir dakika kusura bakma cumhuru ben temsil ediyorum'. Sadece tepede çift başlılık değil, aşağıda da çift başlılık olacak."

"Kaç başkan yardımcısı olacak belli değil"

Yeni anayasa teklifinde başkanın iki kere seçilebildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Üçüncü dönem seçilemiyor. İkinci dönemin sonunda meclisi fesih edebilir, kendisi de seçilebilir. Böylece ne olacak, 5 yıllık süreyi doldurmadığı için üçüncü dönem de seçilme ihtimali olacak, asıl amaç bu. Milletin aklıyla alay etmek doğru mudur? Bunun partilerle bir ilgisi yok. Memleketle, demokrasiyle ilgisi var. Başkanın kaç yardımcısı olacak. ABD, Fransa ve İngiltere'den vazgeçtim Afganistan'dan örnek vereyim. Başkanın iki yardımcısı vardır. Başkan ve yardımcıları seçimle gelir. Bizde, başkan seçimle geliyor, kaç başkan yardımcısı olacağını kimse bilmiyor. Sayı var mı? Sayı da yok. Efendim diyorlar ki; '1, yok 2, bilemedin 3 tane olacak' diyorlar. Ne demek 'bilemedin 3 tane olacak.' Bir kişinin keyfine bu bırakılır mı? Bir başkan seçildi geldi, 2 tane başkan yardımcısı tayin etti. Bir başkası seçildi geldi, bin 500 tane tayin etti. Engel var mı? Engel yok. Sayı? Sayı da yok."

Her köyde, her mahallede bir muhtar, Meclis'te 550 milletvekili bulunduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "551 olur mu? Olmaz. Niçin Anayasa'da yazar. Kaç başkan yardımcısı olacak belli değil. Niye belli değil, niye bir insanın keyfine bırakılıyor. Aynı zamanda şunu da yapabilir, başkan seçildiği partinin tüm il başkanlarını başkan yardımcısı yapabilir. Engel var mı? Hiçbir engel yok. Başbakanlığı kaldırıyoruz, peki kaç bakan olacak? Başbakan olmayabilir bu da bir tercihtir, bakan sayısı belli değil. Kimin tercihine bağlı? Bir kişinin tercihine bağlı." ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir