Antarktika'da üs için çalışmalar başladı

Antarktika'da kurulması planlanan Türk Üssü için çalışmalar başladı. Bu kapsamda İTÜ'den bilim insanlarının da yer aldığı ön fizibilite ekibi kısa süre içerisinde Kıta'ya gidecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin kutup bilimleri çalışmaları yapan ilk ve tek merkezi İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İTÜ PolReC) Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy'un da aralarında bulunduğu ön fizibilite ekibi, Antarktika'da kurulması planlanan Türk Üssü için çalışmalar yürütmek üzere kısa süre içerisinde yola çıkacak.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Özsoy, "Bu kıtanın bilimsel önemi çok büyük. Söz konusu bu bölgelerdeki iklimsel değişimlerin dünya üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi olmak büyük önem arz ediyor." diye konuştu.

Özsoy, Antarktika'nın hiçbir dünya ülkesine ait olmadığını belirterek, "1960'lardan beri Antarktika'ya Türk bilim insanları gidiyor. Yani Türkiye tarihsel anlamda 50 yıldır kutup bilimlerinde aktif çalışmaktadır. Şu anda da 3 Türk bilim insanı orada araştırmalarını yürütüyor." dedi.

"Üssün maliyeti"

Özsoy, üssün maliyetine ilişkin olarak da, "Bazı istasyonlar sadece 3 ay açık oluyor, bazıları da 12 ay boyunca mevcudiyetini sürdürüyor. Bir üssün bir yıllık maliyetinin yüzde 70'i yakıt, yiyecek, bilim insanlarının taşınması ve benzeri şeylere, yüzde 30'luk kısmı bilim için harcanıyor. Örneğin, ABD üssü bir yılda 500 milyon dolar harcama yaparken, Çek Cumhuriyeti 250 bin dolar ile bilim yapıyor. Belçikalıların üssü yeşil üs olarak 28 milyon avroya inşa edildi. Aralık ayından sonra üssün maliyeti noktasında rakamlar ortaya konulacaktır. Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın uhdesinde zaten çalışmalar başladı. Ön fizibilite ekibi olarak yola çıkmayı önümüzdeki günlerde planlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Antartika'da hak iddia ediyorTürkiye Antartika'da hak iddia ediyor

Bu konularda ilginizi çekebilir