Bezci istifa etti, Gökçek adaylığını açıkladı

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci istifa etti, Osman Gökçek başkanlığa adaylığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA-Ankara Ticaret Odası’nda olağan genel kurula bir yıl kala yönetim kurulundan 8 kişi istifa ederek yönetim değişikliğinin fitilini ateşledi. ATO Meclis toplantısında Başkan Salih Bezci de bu gelişmeler üzerine istifasını açıkladı. ATO meslek komitesine önceki hafta seçilen Osman Gökçek de başkanlık için adaylığını açıkladı.

ATO’da yönetimin tamamen değişmesine yol açan süreçte 8 üyenin yanı sıra, yedek üyelerin de istifa etmesi dikkat çekti. Böylece yedek üyelerle yeni yönetim oluşması ihtimali kalmadı.

Ankara Ticaret Odası’nda halen 2 yönetim kurulu üyesi bulunuyor. Bu durum, TOBB Oda ve Borsa Organları Seçimi Yönetmeliği kapsamında TOBB’u seçim oluncaya kadar yönetimin nasıl olacağına dair yetkili kılıyor.

TOBB organlarının seçimine ilişkin koşulları düzenleyen yönetmelik uyarınca, 15 gün içinde boş bulunan yönetim kurulu üyelikleri için Meclis içinde seçim yapılacak. Seçim yapılana kadar ATO’nun kim tarafından yönetileceği ise TOBB tarafından belirlenecek.

Bir süredir adı başkanlığa hazırlandığı yönünde geçen Beyaz TV Koordinatörü ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek, adaylığını açıkladı.

Ankara Ticaret Odası’nda yönetim içindeki anlaşmazlıklar ve bazı meclis üyelerinin sert açıklamaları nedeniyle tartışmalar yaşanıyordu. FETÖ operasyonları çerçevesinde de sık sık ATO’ya yönelik ihbar ve haberler de yayılıyordu.

Yönetimden karar yeter sayısını düşürecek seviyede istifa olması nedeniyle ATO’da yeni bir yönetim seçimini zorunlu hale getirdi. TOBB Organ Seçimleri Hakkında Yönetmelik’in 36. maddesinde, ATO’da yaşanan bu duruma ilişkin ayrıntılı bir düzenleme bulunuyor. Yönetmeliğe göre, mevcut yönetimde karar yeter sayısı sağlanamayacak şekilde boşluk oluşması halinde ise TOBB’un “yeni organ üyeleri seçilinceye kadar yönetim kurulunun görevlerinin nasıl ve kimin tarafından yürütüleceği”ni belirleyeceği hükmü bulunuyor. Bu oluşan boşluk, TOBB’un yönetim ataması sonrasında 15 gün içinde doldurulacak.

TOBB oda borsa seçimlerine ilişki yönetmeliğin 36’ncı maddesine göre, Oda ve borsa organları fesih, istifa veya üyelik sıfatlarının kalkması nedenleriyle süresinden önce ve tümüyle dağıldığı takdirde veya herhangi bir nedenle organların oluşamaması halinde, geri kalan süreyi tamamlamak üzere yeni organların seçimi 15 gün içinde yapılacak.

Oda ve borsa yönetim kurullarında toplantı yeter sayısını sağlayacak sayıda üye kalmaması halinde, yeni organ üyeleri seçilinceye kadar yönetim kurulunun görevlerinin nasıl ve kimin tarafından yürütüleceği konusu ise TOBB tarafından belirlenecek.

Bu arada, ATO başkanlığı için Osman Gökçek aday olduğunu resmen ilan etti. ATO yönetimindeki istifa sürecinin kendi çalışmalarıyla ilgili olup olmadığı sorusuna, “Bunu istifa edenlere sormak lazım.Zannediyorum kendi aralarında aldıkları bir karar. Buna da saygı duymak lazım” dedi.

Kulislerde, daha önce TOBB adına Milli Prodüktivite Merkezi Başkanlığı görevini yürüten Mustafa Deryal’ın da ATO yönetimine talip olduğu konuşuluyor.

Bezci: Başarılar dilerim

Kendisinin istifa kararını ATO meclis toplantısında açıklayan Salih Bezci, “12 yıl başkanvekilliği, 5 yıl da başkanlık yaptım. Her kademede çalıştım. Allah’a şükür burada çok iyi şeyler yapmaya çalıştık. Çok iyi de dostluklar edindik. Burası bir okuldur, buradan istifade edelim ve şehrimize faydalı olmaya çalışalım. Bugün ben Yönetim Kurulu Başkanlığından istifa ediyorum. Yeni oluşacak yönetime başarılar dilerim. Hata ettiysem özür diliyorum, hakkınızı helal etmenizi diliyorum. Ben hakkımı helal ediyorum” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir