Bakan Bozdağ: Teklif 340-350 arası oyla kabul edilir

Adalet Bakanı Bozdağ, "Anayasa teklifinin ilk iki maddesinin görüşülmesi gösteriyor ki, teklif 340-350 arası oyla Meclis'te kabul edilecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan anayasa değişiklik teklifinin AK Parti ve MHP tarafından firesiz olarak desteklendiğini belirterek, teklifin TBMM Genel Kurulu'nda 340-350 oy aralığında kabul edileceğine inandığını söyledi.

AK Parti'nin MHP ile uzlaşarak TBMM'ye sunduğu başkanlık sistemini öngören anayasa değişiklik teklifinde referandum için gereken 330 oy aşılarak maddelere geçilmesi için 338, birinci madde için 347, ikinci madde için 343 evet oyu çıkmıştı.

Bozdağ, A Haber televizyonunda katıldığı canlı yayında, "MHP ve AK Parti'de teklife destek verme konusunda bütünlük ortada. Firesiz bir durum söz konusu" diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu'nda pazartesi günü teklifin bütünü üzerinde yapılan oylamada alınan 338 evet oyunun ardından, AK Parti-MHP ittifakında 14 fire olduğu belirtilmişti. Daha önce "hayır" oyu kullanacağını açıklayan beş MHP'li milletvekili göz önünde tutulduğunda, bu oylama için ittifakta dokuz net fire hesaplanırken, ilk iki maddenin oylamasında ise fireler azalmıştı.

Firelerin maddelerin görüşmeleri sırasında değişip değişmeyeceğiyle ilgili soru üzerine Bozdağ şunları söyledi:

"Teklifin diğer maddelerinin görüşülmesi sırasında da evet oyları bu bant arasında, bir aşağı iki yukarı hareket edecektir. Anayasa teklifinin ilk iki maddesinin görüşülmesi gösteriyor ki, teklif 340-350 arası oyla Meclis'te kabul edilecek."

Anayasa değişiklik teklifinin referanduma taşınabilmesi için TBMM'de en az 330 oy gerekirken, AK Parti'nin oy kullanma imkanına sahip 316, MHP'nin 39 milletvekili bulunuyor. TBMM Başkanı İsmail Kahraman hastanede tedavi gördüğünden ve bu yüzden oturumları AK Partili Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın yönettiğinden AK Parti'nin oy kullanma imkanına sahip vekil sayısı 315'e düşüyor.

Anayasa değişiklik teklifinin 1. ve 2. maddeleri kabul edildiAnayasa değişiklik teklifinin 1. ve 2. maddeleri kabul edildi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir