Beşiktaş-Üsküdar arası yolculuk 3,5 dakikaya iniyor

"Panoramik şekilde tasarlanan yeni gemilerle yolculuk daha kısa ve keyifli sürecek" diyen Dentur Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Morgül, iki ilçe arası yolculuğun 3,5 dakikaya düşeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beşiktaş-Üsküdar arasında yeni gemilerle sefer önümüzdeki günlerde başlayacak. 

Dentur Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Morgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinin kayıklarla yaklaşık 150 yıl önce Üsküdar-Beşiktaş arasında deniz yoluyla yolcu taşımacılığına başladığını söyledi.

Yılların verdiği tecrübeyle modern şekilde İstanbullulara bugün de hizmet vermeye devam ettiklerini belirten Morgül, işletme maliyetlerini düşürmek ve gelişen teknolojinin gerisinde kalmamak için 14 gemilik yeni bir planlama yaptıklarını ifade etti.

İlk gemilerinin sefere hazır olduğunu, son evrak işlemlerinden sonra hizmete önümüzdeki günlerde başlayacağını aktaran Morgül, "6 ay içerisinde de yapımı devam eden diğer 3 gemi hizmete başlayacak. 4 yıl içinde bunların hepsini hizmete almayı planlıyoruz." dedi.

İlk geminin ismi Kanuni

Morgül, Kanuni Sultan Süleyman'ın 1565'te Üsküdar kadısına gönderdiği talimatla İstanbul'da ilk deniz yolcu taşımacılığının başlamasından dolayı ilk gemiye "Kanuni" ismini verdiklerini söyledi.

Gemilerinin yapımının Yalova'daki özel bir tersanede devam ettiğini ve bu yazın sonuna kadar 3 yeni nesil gemiyi daha İstanbullularla buluşturacaklarını belirten Morgül, "Deniz taşımacılığı maliyetinin yüksek olmasına rağmen İstanbullulara ucuz bir yolculuk hizmeti vermeye çalışıyoruz. Yeni gemilerle istediğimiz hedefi de yakaladık. İşletme maliyetleri daha da düşecek. Bugün Beşiktaş-Üsküdar arasında çalışan bir gemi 15 litre yakıt tüketirken yeni gemi ile yaklaşık 4 litre bir yakıt tüketimi olacak." diye konuştu.

Üsküdar-Beşiktaş arası yolculuk 3,5 dakika

Morgül, "Üsküdar-Beşiktaş arası 5 dakika" sloganının, geminin yolcu almasından sonraki zaman olduğunu, yolculuğun toplamda iniş-binişle 10-15 dakikayı bulduğunu aktardı.

Yeni nesil gemilerin, diğerlerine göre yüzde 40 daha hızla, manevra yapmadan direk iskeleye yanaşabildiğini, bunun da ciddi bir zaman tasarrufu sağladığını aktaran Morgül, "Şimdi inme ve binme süreleriyle ciddi bir zaman kazanıyoruz. Bu yeni nesil gemilerle Üsküdar-Beşiktaş arası yolculuk 3,5 dakikaya inecek." ifadelerini kullandı.

Yolcu konforuna ayrı bir önem verdiklerini vurgulayan Morgül, şunları anlattı:

"Yeni nesil gemiler, İstanbul silüetine uygun şekilde tasarlandı. Modern hatlara sahip gemilerde daha sessiz ve emisyon oranı düşük çevreci motorlar kullanılacak. Vatandaşlardan da olumlu tepkiler alıyoruz. Gemilerimizin iç mekanı oldukça ferah olacak, bu sayede yolcularımız gemi içinde bile güvertede oturuyormuş hissi ile seyir yapabilecek. İstanbullular daha güzel bir seyahat gerçekleştirecek. Panoramik bir görüntü hizmeti veriyor. Yolcularımız İstanbulu, Boğaz'ı istedikleri bir şekilde seyredebilecekler."

Bisiklet yolcuları için de uygun

Gemiye iniş ve binişi kolaylaştırmak için özel tasarlanan platformla engellilerin de gemiye rahatlıkla bineceğini dile getiren Morgül, geminin bisiklet yolcuları için de uygun olduğunu aktardı.

Morgül, daha güvenli bir yolculuk için geminin 25 kamera ile takip altında olduğunu vurguladı.

Yeni nesil gemileri yurt dışında da özel testlere tabii tutuklarını belirten Morgül, 9 Eylül Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinden de destek aldıklarını söyledi.

Morgül, yeni geminin 2016 Transist Ödülü'ne de layık görüldüğünü ifade etti.

Günde 250 bin İstanbullunun deniz yolculuğunu tercih ettiğini dile getiren Morgül, Üsküdar, Beşiktaş, Eminönü, Bebek ve Yalova iskelelerinden günlük olarak ortalama 60 bin, yıllık ise 20 milyonu aşkın yolcuya hizmet verdiklerini kaydetti.