Cari açık Türkiye’nin kırılganlığını artırıyor, bu sorun mutlaka çözülmeli

Cari açığın Türkiye'in en önemli problemi olduğunu belirten AK Parti Giresun Milletvekili adayı Canikli, bu sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

canan-sakarya-002.png

ANKARA - AK Parti Giresun Milletvekili adayı Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Nurettin Canikli, cari açığın ekonominin en önemli problemi olduğunu ve Türkiye’nin kırılganlığını artırdığını belirterek, bu sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi. Ankara Sohbetleri Seçim Özel’e konuk olan Canikli, 7 Haziran seçimlerinden bu yana ekonomide yaşanan gelişmeler ve 1 Kasım sonrası beklentilerine ilişkin Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak ile arkadaşımız Canan Sakarya’nın sorularını yanıtladı. 

►Seçim sonrası ekonomide yaşanan dalgalanmayı ve bugünkü tabloyu değerlendirir misiniz? 

Seçimlerden sonra ortaya çıkan siyasi istikrarsızlık, ekonomide ciddi bozulmaya yol açmıştır. Bunun elbette bir bedeli vardır ama bu olumsuzluklar kesinlikle beklentilerin çok altındadır. Nedeni ise ‘’hangi modelle hükümet kurulursa kurulsun AK Parti bunun içinde olacaktır’ şeklindeki algı ve ayrıca son 13 yılda ekonomide çok güçlü yapıların, başta finansal yapının, oluşturulmasıdır. Önemli göstergelerden biri desıkı maliye politikasından taviz verilmemiş olmasıdır. 

►Terör olaylarıyla tablo daha da ağırlaşmadı mı? 

Bu tabloyu ağırlaştıracak önemli faktörlerden biri hiç kuşkusuz terör olayları. Olayların yaşandığı bölgelerde yatırımlar durma noktasına gelmiş, ekonomik faaliyetler büyük oranda sekteye uğramış vaziyette. Tüm bunlar ekonomik bazı göstergeleri olumsuz etkilemiştir. En önemlisi bütün bunların sonucunda Türkiye’nin ödediği risk primi. Bu ilave bir maliyet demek. Ancak AK Parti 'siz bir hükümet modelinin ortaya çıkmayacağının kesinleşmesi, piyasaları belli ölçüde rahatlatıyor. 

►Yeni hükümetin yapısal sorunlar anlamında el atması gereken öncelikli konular neler olmalı?

Türk ekonomisinin en önemli problemlerinden biri cari açık. Bu sorunu mutlaka çözmemiz gerekiyor. Çünkü cari açık, Türkiye’nin kırılganlığını artırıyor. Bizim ‘cari açık belasından’ kurtulmamız lazım. 

►1 Kasım seçimleri sonrasında ekonomide beklentiniz neler? 

İlk hedefimiz kişi başına düşen yıllık gelirin 15 bin dolar, sonrasında da 20 bin dolara çıkarılmasıdır. Ama şu andaki cari açık seviyesi ile bizim bu döngüyü kırmamız mümkün değil. Son 2 ayda özellikle dış ticaret açığı dengesinde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. İlk defa ay bazında dış ticaret açığında ciddi daralma oldu. Bu trendin süreceğini tahmin ediyorum. Takip edeceğiz, bu trend haline gelirse çok önemli bir gelişme. 

►Merkez Bankası’nın izlediği politikaları nasıl buluyorsunuz? 

Seçim öncesinde önemli gündem maddelerinden biri Merkez Bankası ve hükümet ilişkileri oldu. Dünyada merkez bankaları, Türkiye’deki Merkez Bankası da dahil kurda, enflasyonda bir miktar hareketlenme olduğunda hem dövize, hem de mal ve hizmetlere olan talebi aşağı çekerek kontrol altına alma şeklinde bir politika uygular. Bunun da aracı faiz oranlarını yükseltmektir. Türkiye’de geçmişte bu politika çok sert uygulandı. Bu da ekonomide kalıcı hasarlara yol açtı. Bu tartışmalar bunun için yaşandı. O nedenle MB, hemen faiz silahına sarılmamalı. Türkiye gelişmesini tamamlamış bir ülke değil. Büyümesi ve zenginleşmesi, milli gelirin artması, yeni iş imkânlarını oluşturulması gerekiyor. Bunu içinde ekonominin büyümesi, yatırım olması lazım. Ama siz yüksek faiz politikaları uygularsanız yatırımı vurursunuz. O nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız da başından beri ısrarlı şekilde MB’nın faiz politikasını aşağı yönlü çevirmesi gerektiğini söyledi. Bu doğru bir yaklaşım. MB da son altı aylık periyotta bu hassasiyeti gösterdi. Baskı ve seçimlere rağmen faizleri artırmaması olumlu gelişme. 

►Seçim vaatlerinizde mali disiplinden uzaklaşıldığı eleştiri ve endişelere katılıyor musunuz? 

Tüm vaatlerin mali boyutu hesap edildi. Bütçeyi sıkıntıya sokacak, disiplinin bozulmasına sebebiyet verecek bir adım atılması ülkemize yapılacak en büyük kötülüktür

Öncelikler, cari açık ve tasarruf açığı

Ferit B.PARLAK

Siyasete girmeden önce Maliye Başmüfettişliği, Gelirler Genel Müdür Yardımcılığı ve İstanbul Defterdarlığı gibi önemli görevlerde bulunan, siyasette ise uzunca bir dönem AK Parti Grup Başkanvekilliği görevini yürüttükten sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevini üstelenen Nurettin Canikli ile ekonomide kırılganlığımızı artıran sorunları ve çözüm için atılabilecek adımları konuştuk. Canikli’nin, “Ekonomide en önemli sorun cari açık, mutlaka çözmemiz gerekiyor”, “Aynı politika ile tasarruf oranımız da artırılmalı.”, “Cari açık, Türkiye’nin kırılganlığını artırıyor”, “Merkez Bankası’nın bu dönemde faizleri artırmaması olumlu yönde bir gelişme” şeklindeki cümleleri olası AK Parti hükümetinin öncelikli adımları hakkında ipuçları içeriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir