Çavuşoğlu: Rum tarafı hatasını düzeltmeli

Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta kalıcı barış için yürütülen müzakere sürecinin devamı için Rum tarafı hatasını düzeltmeli,

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için yapılan müzakerelerin devamı için Rum tarafının yaptığı hatayı düzeltmesi ve çözüm masasına dönmesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs'ta kalıcı barış için yapılan görüşmelerin geldiği aşamayı değerlendirmek üzere bir ziyaret gerçekleştiren Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Rum Meclisinde 10 Şubat tarihinde 1950 yılında adadaki Rumlar arasında Enosis amacıyla düzenlenen oylamanın Rum tarafındaki okullarda anılmasına yönelik kararın kabul edilmesi geçen hafta müzakerelerde kriz yaşanmasına neden olmuştu.

Basında yer alan haberlere göre, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades, Akıncı ile yaptığı görüşmeyi terk etmiş; ancak Anastasiades görüşmeyi terk etmediğini ve sadece ara vermek için dışarı çıktığını belirtmişti.

'Müzakere masasına dönsünler'

Müzakerelerin bundan sonra nasıl ilerleyeceğinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, "Adada iki kesime dayalı kalıcı çözüm için bundan sonraki süreçte de yapıcı olmak istiyoruz, ancak sürecin devamı için Rum tarafının yaptığı hatayı düzeltmesi gerekli. Akıllarını başlarına toplasınlar, çözüm istiyorlarsa müzakere masasına dönsünler" dedi.

Kıbrıs'ta garanti ve güvenlikler konusunda tarafların uzlaşmaya yakın olduğuna dair açıklamalar yapıldığı hatırlatıldığında ise Çavuşoğlu Türkiye'nin garantörlük ve güvenlik konusundaki tavrının açık ve net olduğunu kaydetti ve "Garanti ve güvenlik konusunda Cenevre'den sonra yeni bir toplantı yapılmadığı için bu konularda bir yakınlaşma sağlandığını söylemek doğru olmaz" dedi.

Ocak ayında ilk kez bir araya gelinmişti

Kıbrıs'ta garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere adadaki taraflarla ocak ayında ilk kez Cenevre'de uluslararası bir konferans için biraraya gelmiş, garantörlük ve güvenlik konusu ilk kez uluslararası bir konferans formatında tartışılmıştı.