Çiftçilerin borçları yeniden yapılandırılacak

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'ye olan borçlarının yeniden yapılandırılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamada bulunudu. 

Çiftçilerin Ziraat ve Tarım Kredi'ye olan borçlarının yeniden yapılandırılacağını ve öteleneceğini söyleyen Kurtulmuş, hayvan varlığının da kayıt altına alınacağıyla ilgili karar alındığını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Çiftçi kardeşlerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yeniden yapılandırılacak yani ötelenecektir" dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıdaki sunumlara ilişkin bilgi veren Kurtulmuş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, Konya Ovası, Ege Gelişim Projesi ve Akdeniz Gelişim Projesi kapsamında 2019'a kadar yapılacak icraatlarına ilişkin bilgi verdiğini aktardı.

Üç projenin de entegre proje olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bunların tarımsal sulamayı, içme suyu ve atık su projelerini, enerji, meteoroloji tesisleri, badem, ceviz ve bal ormanları kurulması, taşkın koruma gibi projeleri içerdiğini belirtti.

Kurtulmuş her projenin 8 ili kapsadığını vurgulayarak, "Bu üç proje tamamlandığında, bu havzaların her üçünde de aşağı yukarı 40-50 yıllık perspektif içinde su ihtiyacı kalmayacak, 40-50 yıllık su, bu havzalarda elde edilmiş olacaktır." diye konuştu.

"Çiftçilerin borçları yeniden yapılandırılacak"

Toplantıdaki bir diğer sunumu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in gerçekleştirdiğini bildiren Kurtulmuş, çeşitli kanun değişiklik tekliflerini öngören, bakanlıkla ilgili bir paketin de görüşüldüğünü dile getirdi.

Bununla ilgili çalışmaların yapılacağını ve paketin kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Kurtulmuş, çalışmayla Türkiye'deki hayvan varlığının kayıt altına alınmasına yönelik ilave tedbirlerin öngörüldüğünü belirtti.

Hayatı ve sağlığı tehlikeye atan birtakım taklit veya tağşiş içeren ürünleri üretenlere karşı cezai tedbirlerin artırılması ve bununla ilgili etkin mücadelenin planlandığını dile getiren Kurtulmuş, "Belki bir müjde mahiyetinde verebileceğim husus ise çiftçi kardeşlerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yeniden yapılandırılacak yani ötelenecektir." diye konuştu.

"Aslında geç kalınmış bir projedir"

Toplantıda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ın Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına yönelik yasa çalışmalarını dile getirdiğini bildiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bütün gelişmiş ülkelerde uzay çalışmaları önemli bir şekilde devletin öncülük ettiği alandır. ABD deki NASA bunun en tipik örneğidir. Türkiye için aslında geç kalınmış bir projedir ama çok şükür bugün Türkiye nin geldiği iktisadi gelişme seviyesi itibarıyla Türkiye nin bir Türkiye Uzay Ajansı kurması elzem hale gelmiştir. Böylece hem uzay alanındaki araştırmaların ciddi bir şekilde yönlendirilmesi hem de ülkemizin uzaydan daha iyi yararlanmasını sağlayacak bir yapıya kavuşacağız. Bunun kurulma çalışmaları hızlandırılacaktır."

Kurtulmuş, toplantıda söz konusu sunumlara yönelik uzun görüşmelerin olduğunu belirterek, "Her bir madde detaylı bir şekilde yeniden gözden geçirilecek, bugünkü müzakereler çerçevesinde ve bu üç alandaki yasa teklifleri olgunlaştırılarak TBMM ye getirilecektir." dedi.

'Hayırcılar terörist gibi görülüyor' algısı yanlıştır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın, muhalefetin referandum için yürüttüğü 'Hayır' kampanyasına yönelik açıklamalarıyla muhalefetin 'Hayırcılar, terörist gibi görülüyor' tepkisi hakkında görüşleri sorulan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bu kampanyanın içerisinde 'Hayır' diyenler de olacak 'Evet' diyenler de olacak. Sayın Başbakan'ımızın ve Cumhurbaşkanı'mızın söylediği hususlar şudur. Ortada çok açık bir gerçek var. Günlerdir PKK'nın üst düzey yöneticilerinin gerek Kandil'den gerek başka yerlerden bu referandumdan 'Hayır' çıkmasıyla ilgili çalışmaların artırılması yönünde görüşlerini açıkça beyan ettiğini görüyoruz. Aynı şekilde FETÖ'nün network'ünün hem Türkiye'nin içerisinde hem Türkiye'nin dışında 'Hayır' kampanyasına destek veren ve 'Hayır' çıkması için bütün güçlerini seferber eden bir gayret içerisinde olduklarını biliyoruz. Kurumsal olarak FETÖ'cülerin veya PKK bağlantılı grupların 'Hayır' kampanyalarına destek veriyor, demek başka bir şey; ama buradan çıkarıp, sanki bütün 'Hayır' diyenler de teröristmiş algısını oluşturmaya çalışmak başka bir şeydir"