HDP Eş Genel Başkanları ve 7 vekil tutuklandı

HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ve 7 milletvekili hakkında tutuklama kararı verildi, Demirtaş Edirne F Tipi Cezaevi'ne, Yüksekdağ ise Kocaeli F Tipi cezaevine götürüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu gece yarısı HDP'li bazı vekillere yürütülen soruşturmalar kapsamında, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 12 vekil hakkında gözaltı kararı alındı. Demirtaş ve Yüksekdağ dahil 6 milletvekili tutuklandı, 3 vekil serbest bırakılırken, 2 vekilin yurt dışında olduğu bildirildi.

6-8 Ekim olaylarında, 'Sokağa çıkın' çağrısı yapmakla suçlanan iki Eş Genel Başkan çıkarıldıkları 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklandı. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü hakkında da tutuklama kararı verildi.

Eşbaşkanlar cezaevinde

Öte yandan haklarında tutuklu yargılanma kararı çıkan Demirtaş Edirne F Tipi Cezaevi'ne, Yüksekdağ ise Kocaeli F Tipi cezaevine götürüldü.

3 vekil serbest

HDP Diyarbakır Milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

AB'den HDP açıklamasıAB'den HDP açıklaması

İki milletvekili yurt dışında

Hakkında yakalama kararı bulunan HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk’ün yurt dışında olduğu tespit edildi. Hakında gözaltı kararı olan milletvekili Nihat Akdoğan ile ilgili sürecin devam ettiği bildirildi.

Vekiller hakkında açılan soruşturmalar, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, suç işlemek amacıya örgüt kurmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "terör örgütü propagandası, suçu ve suçluyu övmek" suçlarını kapsıyor.

Sebahat Tuncel, gözaltına alındıSebahat Tuncel, gözaltına alındı

ABD Büyükelçiliği'nden 'HDP' açıklamasıABD Büyükelçiliği'nden 'HDP' açıklaması

AA-DHA

Bu konularda ilginizi çekebilir