Hakan Güldağ: Ayşe Teyze ve Ali Rıza Bey Amca öksüz kaldı

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ hayata veda eden Uras ile ilgili, "Türkiye için büyük bir kayıp. Türkiye’ye aklıyla, fikriyle büyük emek verdi Güngör ağabey. Türkiye yeri doldurulması zor bir değerini kaybetti. Türkiye olarak bir bilge kişiyi bir gerçek insanı kaybettik." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, gazetemizin yazarları Osman Arolat ve Rüştü Bozkurt hayata gözlerini yuman gazetemizin yazarı Tevfik Güngör Uras'ı anlattılar.

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ:

Türkiye için büyük bir kayıp. Türkiye’ye aklıyla, fikriyle büyük emek verdi Güngör ağabey. Türkiye yeri doldurulması zor bir değerini kaybetti. Türkiye olarak bir bilge kişiyi bir gerçek insanı kaybettik.
Güngör ağabeyin DÜNYA ile de çok özel bir yeri vardır. Güngör Uras gazetemiz DÜNYA’nın ilk yazarlarındandır. DÜNYA’nın bir ekonomi gazetesi olarak yayınına başlamasıyla birlikte Tevfik Güngör mahlasıyla 37 yıl okurlarına gazetemizin ikinci sayfasındaki köşeden seslendi. Dile kolay 37 yıl her gün!

İş dünyasıyla iç içeydi. Anadolu’nun nabzını çok iyi tutardı. Yine de bir yere gittiğimizi mutlaka öğrenir, ‘Trabzon ne yapıyor, Denizli ne yapıyor’ diye sorar. Sorulara devam eder, sizin aklınıza gelmediği için sormadığınız soruları da sorar, bir anlamda bir sonraki Anadolu ziyaretiniz için sizi hazırlardı.

Kendisini rahatsızlığı nedeniyle hastanede ziyarete her gittiğimizde, yine bilgisayarının başında yazısını yazmakla meşgul olduğunu gördük. Son günlerinde dahi buna devam etti. Yazamadığında o söyledi eşi Nuran Hanım ya da asistanı Hediye Hanım yazdılar. Sempatik kişiliği ile beraber, mücadeleci yanıyla da hepimize örnek oldu.

Sadece bir ekonomist olarak değil, sadece köşe yazarı ya da televizyon yorumcusu olarak değil… Gerçek bir insan olarak, toplumda iz bırakan bir insan olarak Türkiye’ye hizmet etti. Ekonominin en karmaşık konularını, rakamlarını, ilişkilerini yılların deneyimi ve kimseye emanet etmediği aklıyla rafine eder, süzer en yalın haliyle topluma anlatırdı. Yalın ve kolay anlaşılır anlatımı, çok önemli bir özelliğiydi Güngör ağabeyin. ‘Ayşe Teyze’nin, ‘Ali Rıza Bey Amca’nın kolaylıkla kavrayacağı şekliyle anlattı en karmaşık sorunları… Sadece ekonomi de değil… Kendisine de yakıştırdığı sıfatla milyonlarca ‘saf ve bakir Anadolu çocuğu’na hayatın çeşitli yüzlerini anlattı. Herkesin anlayacağı dille…

DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Arolat: Tüm ekonomi muhabirlerinin ufkunu açtı

Ağabeyim, ustam bizim kuşağın ustası Güngör Ağabey...

Güngör Ağabey ile Ankara’dan 70’li yıllarda İstanbul’a gelip TÜSİAD Genel Sekreteri olduğu yıllarda tanıştım.

O dönemdeki bütün ekonomi muhabirleri gibi benim de ufkumu açtı. Ağabeyim, eğitimcim, yol göstericim oldu... Aynı şekilde bizim kafalarımızda kalıplaşmış işveren modelinin kırılmasına ve TÜSİAD’ın bir araştırma kurulu olarak, önemli görevler üstlenmesine imkan yarattı. Raporlar yayınlayarak ufkumuzu açtı.

DÜNYA gazetesine gelişimden bu yana 25 yıl köşe arkadaşlığı yaptık. Ekonomiyi bir yandan kuramsal yapısıyla bir yandan Ayşe Teyze’nin sorunlarını içerecek şekilde anlatarak, çok yönlü ve anlaşılır kıldı. Güngör Ağabey, bir üretim ve sanayi aşığıydı...

Güngör Ağabey her yönüyle bizler için idol oldu. Çok çalışkandı. Kurallarına bağlıydı. Doğru bildiğini net olarak ortaya koyardı. Bir kuşak hep onu izleyerek kendi yazarlığımızı geliştirmeye çalıştık.
Güngör Ağabeyi rahmetle anıyor, eşi Nuran Hanım’a, Kızı Elif’e ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Işıklar içinde yatsın...


DÜNYA Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt: Ekonominin çalışkan anlatıcısıydı

Güngör Uras’ı 1970’li yıların ortasında Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mümtaz Zeytinoğlu’nun bir toplantısında tanıdım. DÜNYA gazetesinde düzensiz yazılara ben Uras’tan daha önce başladım; düzenli yazılarda ise o benden eskiydi.

Pazar günü her zamanki gibi erkenden kalktım, Vaniköy’e gidip gazeteleri okumaya başladım. Tufan Koç’un Hürriyet Pazar ekindeki ‘NEİL DE GUESSE TYSON ile söyleşisi ilgilimi çekti. Diyordu ki, “günümüz toplumsal davranışları, bir kolektif popüler balonu şekillendiriyor. Herkesin kendinden bir şey kattığı devasa bir balon. Sonra ekliyordu; “popüler kültür modern toplumun tutkalıdır, panzehridir; görülmez ilacıdır”

O an Güngör Uras’ın ekonomi yazıları aklıma geldi. Onun popüler kültürün ekonomik boyutuna çalışkanlığı ile çok şey kattığını düşündüm.
Akşam özgürlük parkında yürüyordum, Hakan Güldağ telefon etti; “Güngör ağabeyi yitirdik…”
İşte hayat böyle bir şey… Yaşarken farklı, ölünce hepimizi aynı kılan bir düzen. Ne söylesek az olur… Ne desek yetersiz kalır…

Eşine kızına ve sevenlerine sabırlar diliyorum. İz bırakarak gitti, yerinde rahat uyusun…

Yazarımız Güngör Uras hayatını kaybettiYazarımız Güngör Uras hayatını kaybetti

Bu konularda ilginizi çekebilir