Hamsi stokları incelenecek

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, akustik izleme cihazlı gemiyle hamsi stoğunu tespit için Karadeniz'de inceleme yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, akustik izleme cihazlarıyla donatılmış bilim gemisi ile Karadeniz'de hamsi stoğunu tespit çalışması yapacak.

ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Biyoloji ve Balıkçılık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü,  yaptığı açıklamada, enstitünün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına başlattığı ''Ulusal Balıkçılık Veri Toplama Programı" kapsammında Karadeniz'de hamsi stoklarının akustik yöntem ile belirlenmesi ve sürekli izleme modeli oluşturulması için yeni bir tura çıkacağını belirtti.

Karadeniz'deki çalışmada, geçen sezon av miktarındaki düşüşün ve balık boylarındaki azalmanın nedenlerine ışık tutabilmeyi amaçladıklarını vurgulayan Gücü, şu bilgileri verdi:

"Bu sorunu araştırmak üzere hamsilerin yeni sezonda yumurta bırakmaya başlayacağı dönemi bekleyen R/V Bilim-2 araştırma gemisi, mart ayından bu yana haftalık izleme çalışmaları yapan proje ortağı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden üreme döneminin başladığına dair gelen haber üzerine bu gece İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e açılacak. 1 ay sürmesi planlanan araştırma seferinde Türkiye'nin Karadeniz'deki tüm münhasır ekonomik bölgesi taranacak. Ebeveyn hamsilerin miktarı ve üreme dönemindeki dağılım alanları ortaya çıkarılacak. Denize bırakılan yumurtalar incelenerek en önemli üreme alanları belirlenecek."

Gücü, benzer araştırmanın 1990’lı yıllarda yine ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nce gerçekleştirildiğini ifade ederek,  temmuz ve ağustosu kapsayacak çalışmada elde edilecek yeni sonuçların, eski bulgularla karşılaştırılacağını bildirdi.

Araştırmada ayrıca uydu verileri ve yerinde ölçümlerle yumurtlama alanlarındaki durumun da ortaya çıkartılacağını kaydeden Gücü, çalışmanın diğer Karadeniz ülkelerinde yürütülenlerle eşzamanlı gerçekleştirileceğini belirtti.