HDP, YSK'nın 'red' kararına itiraz edecek

Referandumun iptali için yaptıkları itirazın reddedilmesi hakkında açıklama yapan HDP Sözcüsü Baydemir, AYM ve AİHM'ye başvuracaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

16 Nisan referandumunun gerek kampanya öncesindeki engeller gerekse oy verme günü yaşanan ihlaller nedeniyle 'meşru' olmadığını söyleyen HDP Sözcüsü Osman Baydemir, YSK'nın itirazlarını reddinin ardından, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) de başvuracaklarını kaydetti.              

Baydemir, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında YSK'nın reddinin ardından HDP'nin hangi hukuk yollarına başvuracağının sorulması üzerine, "YSK'nın hukuksuz kararının ardından ikinci aşama AYM'ye ve AİHM'e gitmektir. Bunlardan etkin bir sonuç alınacak anlamı çıkmamalıdır. Ancak kayıtlara geçmesi, tarihe not düşülmesi açısından da bu mekanizmalara başvuracağız" diye yanıt verdi.

CHP'nin Meclis'ten çekilmeyi değerlendirdiklerinin hatırlatıldığı Baydemir, HDP'nin de bunu böyle bir düşüncede olup olmadığının sorulmasına karşılık, "Umutsuzluk yok, tam tersine umutlanmamız için yeteri kadar nedenimiz var, hayır veren milyonlar var, yeter ki ortak paydalarda buluşalım" ifadelerini kullandı.

HDP'nin ihlal raporu

HDP'nin referandum gününe ilişkin hazırladığı ve Baydemir tarafından açıklanan ihlal raporunda ise şu hususlar yer aldı:

"HDP'nin oy oranının yüksek olduğu bazı bölgelerde sandıklar, başka okullardaki sandıklarla birleştirildi. Birçok ilde HDP'nin sandık başkanı adaylarının üzeri çizildi, sandık başkanları değiştirildi. Kürt kentlerinde HDP'nin en az 140 sandık kurulu başkanı 'kötü ünleri' öne sürülerek görevden alındı. HDP'nin ilçe seçim kurulu üyeleri tehditle geri çekilmeye zorlandı, 2,022 aday ise kuraya girmeden önce reddedildi.

Birçok yerde HDP'nin müşahitlerinin sandık çevrelerine alınmaması, müşahitlerin dövülerek sandık alanından uzaklaştırılması, açık oy kullanmaya zorlama gibi ihlaller söz konusu oldu. Birçok Kürt kentinde yurttaşlar asker, jandarma ve korucu baskısı altında oy kullanmak zorunda kaldı. Ağırlıklı olarak sadece HDP ve AKP'nin oy aldığı 18 ilde, toplam 1,538 sandığın 1,157'sinde HDP'nin sandık kurulu üyesi bulunmadı. Buradaki toplam seçmen sayısı 298,832'dir."

HDP, CHP ve Vatan Partisi, mühürsüz oy pusulası ve zarflarının YSK tarafından geçerli sayılması kararının referandum sonuçlarına şaibe düşürdüğünü söyleyerek, referandumun iptali için başvurmuş ancak YSK bu başvuruları reddetmişti.

CHP Danıştay'a gidiyorCHP Danıştay'a gidiyor

 Yıldırım: YSK'nın kararı kesindirYıldırım: YSK'nın kararı kesindir

 

Bu konularda ilginizi çekebilir