İtalya: Türkiye'nin AB üyeliği masada değil

İtalya Dışişleri Bakanı Alfano, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin şu an masada olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano ülkesindeki bir gazeteye verdiği demeçte, Türkiye'de pazar günü düzenlenen ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişin oylandığı anayasa değişikliği referandumunu ve bunun etkilerini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, referandumda istediği sonucu elde ettikten sonra idam cezasını yeniden gündeme getirdiği hatırlatılan Bakan Alfano, "Türkiye'nin AB üyeliği şu an masada değil. İdam cezası yeniden getirilirse bundan daha da fazla uzaklaşılır" diye konuştu.

"Türkiye ve Rusya'nın izole edilmesi işimize yaramaz"

Bakan Alfano, İtalya'nın yaklaşık 20 yıldır Brüksel ve Ankara arasındaki ilişkiyi teşvik ettiği, şimdi bu görevinin bitip bitmediğine dair bir soruya "Biz, Doğu ve Batı arasında bulunan Türkiye'nin kilit bir rolde olduğunun farkındayız. Türkiye ve Rusya'nın izole edilmesi çağrıları duyuyorum. Asil ilkeler ve ideallere başvurmak istemiyorum. Basit bir dille, bu işimize yaramaz. Gerçekçilik gerekiyor" yanıtını verdi.

"Türkiye'nin niyeti büyük güçlerle eşit seviyede olmak"

Türkiye'nin, önce Rusya ile ardından da AB ile gerilim yaşadığı belirtilen ve bu şekilde nereye varmak istediği sorulan Bakan Alfano, "Onun niyeti açık görünüyor: küresel dinamikte büyüyen bir etki olma girişimi. Uluslararası terörle mücadelede anlamlı bir rol edinmekle başlıyor buna. Geleneksel, aynı zamanda yenilikçi bir bakış açısıyla, büyük güçlerle eşit şekilde tartışır seviyede olmak istiyor" diye konuştu.

Alfano, "Erdoğan, AB ve genel olarak Batı tarafından boş bırakılan alanları mı fırsat biliyor? sorusunu ise, "Ne yazık ki evet" diye cevapladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir