Japon Yeni ve ABD’de İstihdam

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat BERK - Yapı Kredi Yatırım

Geçtiğimiz hafta içerisinde Amerika'da büyüme verisi zayıf gelirken,  Japon Merkez Bankası (BOJ) piyasa tarafında oluşan ek gevşeme beklentilerini boşa çıkardı. Öte yandan Haziran ayında Amerika Merkez Bankası (FED) faiz artışı beklentilerini canlı tuttu. Bu gelişmelerle birlikte zayıf bilançolar ve mevsimsel olarak riskli varlıkların zayıf performans gösterdiği bir döneme giriyor olmamızın etkisi ile de risk iştahının bir miktar zayıfladığını gördük.

Geçen Cuma günü de uluslararası hisse senedi piyasalarında sert geri çekilmeler yaşanırken, altın fiyatları 1.300 dolar eviyesine kadar yaklaştı. Amerika seansında da düşüşler genele yayılırken sağlık ve teknoloji en kötü performans gösteren sektörlerdi. Aylık performanslara baktığımızda Nasdaq, kötü gelen teknoloji şirketleri bilançolarının ve büyük teknoloji hisselerindeki sert gerilemenin etkisi ile yüzde2 düşüşle ana endeksler arasında en zayıf performansı gösterdi. S&P 500 Nisan ayında yüzde 0,30 yükselmeyi başardı. 

Bu hafta Japon Yen’indeki yükselişin devam edip etmeyeceği ve ederse diğer piyasaları ve genel risk iştahını nasıl etkileyeceğini izlemek gerekiyor. Ayrıca bu hafta için Amerika'da bilanço rakamlarını izlemeye devam edeceğiz; örneğin Pfizer, CVS, AIG, Tesla gibi şirketler kar rakamlarını açıklayacak. 

Ekonomik veri anlamında ise iç piyasada bugün açıklanacak Nisan ayı enflasyon verileri, yurtdışı piyasalarda ise Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verileri yakından izlenecek. 6 Mayıs'ta açıklanacak verilerin tarım dışı istihdamda 200 bin artış, işsizlik oranı için ise yüzde 5 bekleniyor.