Kamu personelinin performansı ölçülecek

Kamu personel rejimine yönelik düzenlemeyle çalışanları “performans” uygulamasıyla değerlendirme ve buna bağlı olarak işten çıkarılabilme yetkisinin getirilmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Kamu personel rejimine yönelik düzenlemelerin bu yıl içinde yapılması ve yeni yasama yılı başladığında TBMM’ye sunulması bekleniyor. Yeni düzenleme içinde, memurların hukuki olarak neredeyse sınırsız olan iş güvencesinin, çeşitli kanallardan şartlara bağlı hale getirilmesi planlanıyor.

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre üst düzey yöneticilerin, bakanlara bağlı kadrolar haline getirilmesi kesinleşti. Kamu çalışanlarına ise “performans” uygulaması ve buna bağlı olarak şartlı olarak işten çıkarılabilmelerine imkan sağlanacak. Bu konuda hazırlanan taslağa göre, bir değerlendirme dönemi içinde, yöneticileri ve hizmet alanlar tarafından, verimlilik, başarı, gayret ve gelişimine yönelik standart bir form üzerinden ve verilecek puanlarla ölçüm yapılacak. Standart formlardaki ölçüm kriterlerinin hepsi aynı etkide olmayacak, ağırlıklandırılacak. Bu değerlendirmelerde iki dönem üst üste başarısız bulunan kamu çalışanları işten çıkarılabilecek.

Hazırlanan taslağa göre, başarı belgelenmesi için oluşturulacak kriterler nesnel olacak ve önceden tanımları ilan edilecek. Kriterlere bağlı değerlendirmeye esas olaylar belgeye dayalı olacak. Sistem açık olacak ve muhatapları sürekli bilgi alabilecek.

Yöneticiler ve personel için ayrı kriterler ve süreçler belirlenecek. Değerlendirmeler, yöneticiler, diğer personel ve hizmet alan kişilerden derlenecek verilerden oluşacak. Değerlendirmeler yıllık olarak yapılacak. Hizmet alanların değerlendirmeleri personelden çok, o birimin genel başarısının ölçülmesinde kullanılacak.

Personelin iş güvencesine esas ana değerlendirme kriteri ise iş yapmaya yönelik gerekli olgunluğa ve bilgiye sahip olma olarak belirlendi. Yetkinliklerinin ölçüleceği bu değerlendirme, personel ve yöneticiler için ayrı ayrı yapılacak. Değerlendirme, astlar, yöneticiler, çalışma personeli, hizmetten yararlananlar tarafından ayrı ayrı yapılacak. Bu değerlendirmedeki ana rol yöneticinin yaptığı olacak ve sonuca yüzde 50 oranında etki edecek. Ölçmelerde baz alınacak kriterler, kalite, süre, miktar, verimlilik, plan ve programlarla uyum gibi ölçülebilir olanlar arasından seçilecek. Kurumun iş yapma biçimi, personel durumu, fiziki ve teknik olanakları gibi ölçülebilir kriterler, sonuçlara etki edecek. Tanımlanacak “görev zorluk kriteri” de değerlendirmeye etki edecek. Muhatapları değerlendirme notlarına itiraz edebilecek. Kasıtlı olarak değerlendirme notlarını düşük gösteren yöneticilere hapis cezası verilebilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir