Karadeniz'de yeni doğalgaz rezervi

TPAO, Akçakoca açıklarında ve 1600 metre derinlikte yeni bir doğalgaz rezervi buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DÜZCE - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Batı Karadeniz açıklarında sürdürdüğü doğalgaz arama çalışmaları sırasında 1600 metre derinlikte yeni rezerv bulunduğu bildirildi.

Akçakoca sahilinin yaklaşık 14 kilometre açığında, denizin 100 metre derinliğinde yeni bir kuyu açılarak sondaj çalışması başlatıldı.

Deniz dibinde yaklaşık 1600 metre derinliğe inilen bölgede yeni bir doğalgaz rezervine rastlandığını belirten TPAO çalışanları, 4'üncü bir platform için düğmeye bastı.

Yetkililer, Akçakoca'daki Çayağzı Doğalgaz Proses Tesisleri'ne "Çayağzı", "Ayazlı" ve "Ayazlı 1" isimli kalıcı platformlardan doğalgaz pompalandığını belirterek, yeni kurulacak platformla doğalgaz üretiminin artacağını ifade ettiler. Yeni platform için 100 metre derinlikte zemin çalışmalarının sürdüğünü anlatan yetkililer, 4'üncü kalıcı platformun Eylül ayında tamamlanacağı bilgisini verdi.

Öte yandan, söz konusu 3 platformdan karaya uzanan yaklaşık 9 kilometrelik boru hattında da çalışmalar başlatıldı. Boru hattının uzun ömürlü olması için üzerindeki midyelerin temizlendiğini bildiren yetkililer, söz konusu çalışmanın yüksek maliyetli olduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya, iran ile askeri işbirliğini dondurmuyor

 

Rusya, İran ile askeri işbirliğini durdurmayacak ancak S-300 füze savunma sistemlerini vermeyecek.

MOSKOVA - Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Denisov, BM yaptırımları nedeniyle İran ile askeri işbirliğini dondurmadıklarını, ancak S-300 füze savunma sistemlerini de vermeyeceklerini söyledi.

İtar-Tass ajansının haberine göre Denisov, yaptığı açıklamada, "Rusya olarak İran'a sert yaptırımlar uygulanmasına hala karşıyız. Rusya ve Çin'in ortak çabaları sayesinde İran'a karşı daha sert önlemler paketi engellendi" dedi.

Denisov, BM Güvenlik Konseyi kararının İran'ın uluslararası toplulukla daha fazla işbirliği yapma çağrısı olduğunu, uluslararası topluluğun İran'a karşı yaptırım sinyallerini çok önceden verdiğini kaydetti.

Rusya'nın İran ile askeri işbirliğini sona erdirme gibi bir niyetinin olmadığını söyleyen Denisov, "Güvenlik Konseyi kararı askeri işbirliği alanındaki tüm satışları yasaklayan hükümler içermiyor" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Ryabkov da bugün yaptığı açıklamada, BM  yaptırımlarının İran'a yönelik S-300 füzelerinin satışını yasakladığı yorumuyla hareket ettiklerini, bu yüzden Tahran'a S-300 füzelerini vermeyi düşünmediklerini söylemişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir