Kılıçdaroğlu: 50 vekilin maliyeti 187 trilyon lira

CHP lideri Kılıçdaroğlu, yeni anayasayla milletvekili sayısının 600'e çıkarılacağını hatırlatarak, "Bunun faturası en az 187 trilyon lira. Bu 187 trilyonu 50 milletvekiline vereceğine Gönen'in pirinç üreticisine, süt üreticisine, çiftçisine, emeklisine versene." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Balıkesir'in Gönen ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda seçim otobüsü üzerinden halka hitap etti.

"Anayasa değişikliğiyle üstünlüğün hukukunu getirmek istiyorlar." diyen Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı, başbakan yardımcıları, bakanlar, valiler, kaymakamlar ve hakimlerin partili olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini söyledi.

Ülkenin geleceği için demokrasinin güçlenmek zorunda olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Sandığa gideceğiz, 'hayır' oyu kullandığımız zaman bu ülkeye en büyük faydayı, hayrı yapacağız. Hep birlikte eğer bu kararı alabilirsek emin olun dünyaya, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları, devletin bütün baskılarına, imkanlarına rağmen demokrasiden yana oldu, demokrasiyi güçlendirdi' diyeceğiz. Eğer demokrasiyi güçlendirirsek dünyada itibarımız artar."

"Çatlasalar da patlasalar da onlara cevap vermeyeceğim"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 1924 Anayasası görüşüldüğünde Atatürk'e Meclise fesih yetkisi verilmek istendiğini anımsatarak, "Fakat 'Bizi buraya Türk milleti getirdi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Meclisi feshedemez' dediler ve bu kararı aldılar. Şimdi biz bu yetkiyi 2017'de bir kişiye vereceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e verilmeyen yetkiyi bir kişiye vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Hangi gerekçeyle 80 milyonun seçtiği TBMM'yi, milli iradeyi feshetme gereği duyulacağını soran Kılıçdaroğlu, "Bir akıllı adamın çıkıp bana bunun gerekçesini anlatması lazım. Seçim meydanlarına çıkıyorlar, sabah, öğleden sonra, ikindi Kılıçdaroğlu. Arkadaşlar başka derdiniz yok mu? Anayasa değişikliğini neden anlatmıyorsunuz millete? Ben şu kanaate vardım; ben olmasam onlar miting de düzenleyemeyecekler. İstiyorlar ki onlara, her eleştirilerine cevap vereyim. Ben, millete söz verdim, ahdettim ki hiçbir zaman kısır çekişmelerin içine girmeyeceğim. Çatlasalar da patlasalar da onlara cevap vermeyeceğim." diye konuştu.

"Yetkisi alınmış parlamento güçlü değildir"

Herkesin sandığa gitmesi gerektiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Eşiniz 16 Nisan'da 'Bugün arkadaşlar kahvede bekliyor, gidip konken oynayayım' derse sakın izin vermeyin. Tutun kolundan doğru sandığa götürün. Sadece eşinizi değil, kardeşinizi, dayınızı, amcanızı, yeğeninizi. Bu bir seçim değil, bir partiye, bir kişiye oy vermeyeceğiz. Demokrasiyi oyluyoruz. Demokrasiden yana mı, tek adam rejiminden yana mı oy kullanacağız?" dedi.

"Her türlü yolsuzluğu yapsalar dahi hesap sorulamayacak bir düzen getiriyorlar." diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mütedeyyin kardeşlerime sesleniyorum. Kul hakkı yemenin en büyük günah olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Kul hakkı yiyenden hesap sorulmayacaksa ne yapılacak? Yolsuzluk yapana 'Neden yolsuzluk yaptın?' diye soru dahi sorulmayacaksa buna nasıl gidip 'evet' diyeceksiniz? Bir Allah'ın kulu çıkıp bana bunu anlatsın. Yolsuzluk yapan, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyen bir bakana, başkan yardımcısına ben TBMM'de soru dahi soramayacağım. Böyle bir düzen getiriyorlar. Meclis kürsüsüne çıkıp 'Neden bu işi böyle yaptınız?' diyemeyeceğim."

"O parayı Gönen'in çiftçisine versene"

Yeni anayasayla milletvekili sayısının 600'e çıkarılacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bunun size faturası en az 187 trilyon lira. Bu 187 trilyonu 50 milletvekiline vereceğine Gönen'in pirinç üreticisine, süt üreticisine, çiftçisine, emeklisine versene. Üretiyor, hiç değilse alın teri döküyor, ona ver kardeşim o zaman bu parayı. 'Hayır' diyor, 'Güçlü parlamento'. Ne demek güçlü parlamento? Yetkisi alınmış parlamento, güçlü parlamento değildir." açıklamasında bulundu.

Kılıçdaroğlu, "Bu anayasa değişikliği gelirse istikrar gelecek" sözlerine de değinerek, "Sanki 15 yıldır memleketi başka biri yönetiyor. Siz yönetiyorsunuz. 'Bu gelirse terör bitecekmiş. Sanki 15 yıldır başkaları iktidarda. 15 yılda hangi kanunu çıkaramadınız, hangi kararı alamadınız? Neden bunu getiriyorsunuz? Gerçekten çıkıp bunu millete anlatamıyorlar. Millete anlattıkları tek konu var, o da benim. Onu da ben sizin takdirinize sunuyorum." diye konuştu.