Kılıçdaroğlu: "Bir kişiyi kandırdığınız zaman devleti ele geçiriyorsunuz"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu anayasa değişikliğine ilişkin olarak, "Bir kişiyi ikna ettiğiniz ya da kandırdığınız zaman -bu PKK'da olur FETÖ'de olur- kim olursa olsun, en geç 24 saat içinde devleti ele geçiriyorsunuz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ordu'da, TESK Otel'de iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, "1924 Anayasası görüşülürken Mustafa Kemal Atatürk'e Meclise fesih yetkisi verilmemiştir. Şimdi veriyoruz bir kişiye. Niye veriyoruz. Hani milli irade vardı. Şu soruyu bana da sorabilirsiniz. Hayır çıkarsa ne olur, evet çıkarsa ne olur.

Evet çıkarsa şu olur: Türkiye sonu belirsiz bir maceranın içerisine girer. Nasıl? Libya'daki gibi. Tek adam vardı. Romanya'daki gibi, Çavuşesku vardı. Suriye'deki gibi, Esad vardı. Saddam, Irak'taki gibi. Bu ülkelerin tamamı bölündü. Türkiye büyük bir riskle karşı karşıya kalır. Karadeniz'in milliyetçiliğini, vatanseverliğini ve bayrağa bağlılığını da biliyorum. Ama Karadenizli oturup düşünmek zorundadır. Vatanseverlik zamanı gelmiştir. Bizim cumhuriyetimiz sokakta kurulmadı. Bizim cumhuriyetimizi birileri bize ikram etmedi. Niye rejimi değiştiriyoruz. 141 yıllık parlamenter geleneğimiz var." diye konuştu.

"Bir partinin genel başkanı hakim tayin etsin mi?"

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Bir kişiyi ikna ettiğiniz ya da kandırdığınız zaman -bu PKK'da olur FETÖ'de olur- kim olursa olsun, bir kişiyi kandırdığınız zaman en geç 24 saat içinde devleti ele geçiriyorsunuz. Niçin? Bütün müsteşarları, bütün valilileri, bütün kaymakamları, bütün emniyet müdürlerini, bütün paşaları, bütün müftüleri, tamamını 24 saat içinde bir kararnameyle değiştirebilirsiniz. Böyle bir riske Türkiye katlanır mı? 

Şu soruyu kendinize sorun: Bir partinin genel başkanı hakim tayin etsin mi etmesin mi savcı tayin etsin mi etmesin mi? 'Bir partinin genel başkanı hakimde tayin etsin, savcı da tayin etsin, önemli değil, bizim partili bunlar' diyorsanız gideceksiniz 'evet' oyu kullanacaksınız. 'Yok yargı bağımsızlığı var, bu olmaz. Adalete siyaset girmemeli' diyorsanız gideceksiniz 'hayır' oyu kullanacaksınız."