Kritik görüşmede önemli mesajlar

Erdoğan ile Trump Beyaz Saray'da düzenlenen ortak basın toplantısında, terör örgütlerine karşı ortak mücadele üzerinde durdu. Erdoğan, terör örgütleriyle ayrım yapılmadan mücadele edilmesi gerektiğini söylerken, Trump da "Türkiye'ye DEAŞ ve PKK ile mücadelelerinde destek veriyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye saatiyle 19.45'te Beyaz Saray'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'un görüşmesi yaklaşık yirmi dakika sürdü.

Toplantının ardından kameralar karşısına geçen iki lider şu açıklamalarda bulundu:

Trump: Türk askerlerinin cesareti hala aklımızda

"İki ülke yıllardır birlikte çalışıyor. Türk ve Amerika askerleri Kore'de birlikte savaştı. Onların orada yaptıklarını asla unutmadık. Türk askerlerin cesareti hala aklımızda. Ve şimdi, son yıllarda Türk halkı korkunç terör saldırıyla karşı karşıya kaldılar. Türkiye'ye DEAŞ ve PKK ile mücadelelerinde destek veriyoruz. Ayrıca Türk hükümetinin Suriye'de yaşananlara karşı takındığı tutuma da destek veriyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı ile ticari ilişkileri de görüştük. Bu konuda da atacağımız adımlara değindik."

Erdoğan: YPG, PYD'nin muhatap alınması uygun değildir

"Görüşmede, köklü geçmişe dayanan ve stratejik ortaklığa erişmiş Türkiye-ABD ilişkilerini ele aldık. İki ülke arasındaki bağları güçlü tutmamız karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış içinde önemlidir. Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde iki ülkenin göstereceği yakın işbirliği ayrı bir önem kazanmıştır.

Önümüzdeki süreçte her alanda diyaloğumuzu artırmakta kararlıyız. Bu ziyaretimizin tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine, geleceğe yönelik kazanımlara kapı açacağına inanıyorum. Ekonomi, ticaret, enerji ve savunma sanayi alanlarında işbirliğimizi artırma konusunda hemfikiriz.

DEAŞ başta olmak üzere tüm terörist örgütlere karşı birlikte, ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız. Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. YPG, PYD'nin hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap alınması uygun değildir. Terör örgütlerini bahane ederek bölgenin etnik ve dini yapısını değiştirmek isteyenlere izin vermemeliyiz.

FETÖ konusundaki beklentilerimizi de açıkca ifade ettik. Suriye ve Irak'ta birlikte atabileceğimiz adımları değerlendirdik. Sayın Trump'ın dönemi bölgemizde yeni umutlar yeşermesine neden olmuştur. Yeni yönetimin bunu boşa çıkarmayacağına inanıyoruz. Suriye'nin düzenlediği kimyasal saldırının ardından atılan adımları da oldukça yerinde buluyoruz. Bölgesel istikrarın temininde iki ülkenin iş birliği çok önemlidir."

"Zorlu bir görüşme olacak"

Toplantı öncesi kısa bir açıklama yapan Başkan Trump, zorlu bir görüşme olacağını ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı burada ağırlamak bir onur. Kendisiyle uzun ve zorlu bir görüşme yapacağız ancak başarılı geçeceğine eminim. Türkiye ile iyi bir ilişkimiz var, daha iyi olacak. Güçlü ve somut bir görüşme gerçekleştireceğiz." şeklinde konuşmuştu.

İkili görüşmelerin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi.