Lüks semte lüks korsan!

İstanbul'da korsan taksi faaliyeti yürüten kişiler semtlerdeki gelir düzeyine göre verilen hizmetin kalitesini de artırıyor…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ESER / dunya.com

İstanbul'da son dönemde artan korsan taksicilik taksici esnafını rahatsız ediyor. Korsan taksiciler ise daha çok  kendilerine daha rahat çalışma alanı buldukları gelişmemiş semtleri tercih ediyor.

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Yağya Uğur, kendilerine gelen şikayetlere bakıldığında korsan taksicilik yapılan semtlerin daha çok az gelişmiş semtler olduğunu söyledi. Uğur, bu kişilerin özellikle kentsel dönüşümünü tamamlamayan yerleri seçtiğini belirterek şöyle konuştu: "Korsan taksiciler özellikle kentsel dönüşümün girmediği, mahalle yaşamının, komşuluk ilişkilerinin hala devam ettiği bölgeleri seçiyor. Bu mahallelerde 'tanışıklık' ilişkileri kullanılarak bir güven oluşturulmuş. İnsanlar tanımadıkları insanların arabalarına binmeyecekleri için böyle bir yöntem kullanıyorlar. Bu bölgelerde korsan taksiler haksız yolla çok ciddi kazançlar elde edebiliyor."

"Semt gelişmişse araba modelleri yükseliyor"

Uğur gelişmişlik düzeyi fazla olan ilçelerde ise korsanların yeni bir yola başvurduğunu belirterek durumu şöyle özetledi: "Lüks yaşam alanların çevrelerini kendilerine mesken edinen korsanlar ise buradaki yaşam koşullarına göre hizmet sunuyor. Özellikle eski arabalar yerine konforlu ve gösterişli arabalar kullanıyorlar. Müşterilere özel hizmet sunuyorlar ve ciddi haksız kazançlar sağlıyorlar."

"Aylık maliyeti 7 bin 500 lira"

Günlük ortalama 270 kilometre yol yapan bir taksinin sahibine aylık maliyetinin 7 bin 500 liraya geldiğini ve bunun 4 bin lirasının yakıt masrafı olduğu bilgisini veren Uğur, yıllık maliyetin 100 bin liraya dayandığını ve bu araçların belirli kilometreye ulaştığında değiştirildiğinin altını çizdi.

Uğur, dönem dönem vergi ve akaryakıt zamları ile maliyetlerin daha da arttığını taksici esnafının bunun altında kaldığını buna karşın artan korsan taksiciliğin yanında Uber gibi firmaların Türkiye vergi vermeden hizmet verdiğini ifade etti. Bu firmaların başka ülkelerde şirket kurup tüm vergilerini oralara aktardığını dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir