Milli silaha milli işletim sistemi

ASELSAN ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi, bir diğer milli silah sistemi SARP'ta kullanılmaya başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ASELSAN ve TÜBİTAK'ın yerli savunma sanayisinin geliştirilmesine yönelik çabaları sonucunda milli olarak geliştirilen Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi, bir başka milli üründe kullanılıyor. Dünyada sayılı ülke tarafından üretilen gerçek zamanlı işletim sistemi teknolojisinde, dışa bağımlılığın sona erdirilmesine hazırlanılıyor.

ASELSAN ve TÜBİTAK mühendislerinin ortak çalışmasıyla GİS, ASELSAN Milli Görev Bilgisayarı'na (Görevsayar) entegre edilerek, Milli Atış Kontrol Yazılımları ile SARP Uzaktan Komutalı Milli Silah Sistemi'nin tüm işlevsellik ve performans gereksinimlerini karşıladı. 

GİS, savunma sistemleri, aviyonik sistemler, akıllı mühimmatlar, füze sistemleri, akıllı ulaşım, raylı ulaşım, otomotiv, tıp elektroniği, nükleer enerji santralleri dahil birçok alanda gömülü sistemler üzerinde kullanılabilecek nitelik taşıyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte, geliştirme ve farklı donanımlara uyumlama çalışmaları sürdürülen GİS, çok çekirdekli işlemci mimarilerine de destek veriyor, işlemci ailesi desteği gün geçtikçe genişliyor. ASELSAN'ın geliştirdiği SARP Atış Kontrol Yazılımı, sağladığı esnek mimari sayesinde GİS ile kolaylıkla entegre edilebildi.

Milli işlemci de geliştirilecek

Savunma sanayisine yönelik millileştirme arayışlarını sürdüren ASELSAN, millileşme misyonunun devamı olarak, Görevsayar ailesinde ve savunma sanayinin diğer ürünlerinde kullanılmak üzere Milli İşlemci geliştirme çalışmalarına da başladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir