Operatörlere referandum uyarısı

BTK Başkanı Sayan, operatör ve sosyal paylaşım sitelerini referandum sürecinde iletişim altyapısının kesintisiz sağlanması ve yalan haberin ayrıştırılarak manipülasyonun önlenmesi noktasında gereken önlemlerin alınması için uyardıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya'nın Barselona şehrinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Türkiye'nin, 29 firmayla ilk defa bu kadar büyük katılımla kongreye katıldığını ifade etti.

Türkiye'nin sadece pazar olmaktan çıkıp, yerli altyapısını üreten ülke hale geldiğini anlatan Sayan, Türkiye'de buldukları çözümleri ve ürettikleri ürünleri pazarlamayı amaçlayan firmaların daha fazla pazar bulmalarının yolunun açıldığını söyledi.

Kongrede global üreticilere "Türkiye ile iş birliği yapmaları gerektiği" mesajını verdiklerini dile getiren Sayan, operatörlerin altyapı üreticileriyle özellikle 5G ve mevcut altyapının iyileştirmesi konusunda ikili anlaşmalar imzaladıklarını bildirdi.

Huawei, Nokia ve Ericsson ile 5G testlerinin yapıldığını ve iş birliğine yönelik adım atıldığını belirten Sayan, Türkiye'deki yerlilik oranları ve Ar-Ge'deki yükümlülükleri yerine getirmek için global üreticiler ile operatörlerin işbirliği yaptıklarını kaydetti.

"5G'yi kullanan ilk ülkelerden biri olacağız"

Türkiye'nin de 5G'yi kullanan ilk ülkelerden biri olacağını belirten Sayan, "5G'ye geçişi, hızlı bir şekilde sağlayacağız. Yetkilendirmeleri de 5G'ye uyumlu sağladık." dedi.

Sayan, 4,5G yerlilik oranlarının sağlanması amacıyla operatörlerin, Türkiye'nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK başta olmak üzere birçok yazılım ve donanımla bu şartın yerine getirilmesine yönelik çalıştıklarını vurgulayarak, "Yerlilik oranlarıyla ilgili kademeli geçiş olacak. Bu konuda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan'ın da dile getirdiği gibi kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Bunu, sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Operatörün önünde hiçbir engel olamaması konusunda çalışıyoruz." diye konuştu.

Operatörlerle yapılan sipariş sözleşmesiyle toplam 750 adet ULAK baz istasyonu siparişinin verildiğine dikkati çeken Sayan, "Bu sayının artmasını bekliyoruz. Bu nedenle yerli üretim yapan firmalara çağrıda bulunuyoruz, yerli çözümlerini BTK'ya bildirsinler ki biz de operatörlerin bunları kullanması için gerekli çalışmaları yapalım." değerlendirmesinde bulundu.

"Referandumda iletişimin kesintisiz sağlanması çok önemli"

Kongre'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka başkanlığında sosyal paylaşım siteleri, operatörler ve firmaların yöneticileriyle bir görüşme yaptıklarını ifade eden Sayan, bu toplantıda 16 Nisan'da yapılacak referandumun çok önemli olduğunun anlatıldığını bildirdi.

Referandum sürecinde iletişim altyapısının kesintisiz sağlanması ve sürmesinin çok önemli olduğunun ifade edildiğine işaret eden Sayan, "Bu noktada gerekli önlemleri almaları için operatör ve sosyal paylaşım sitelerin gerekli özeni göstermelerini istedik. Türkiye ile iş birliğinin devam etmesi gerektiği ve 'yalan haberin' ayrıştırılması ve manipülasyonun önlenmesi noktasında gereken önlemlerin alınması konusunda uyardık. Onlar da bu kritik dönemin farkında olduklarını ve ellerinden geleni gerektiği gibi yapacaklarını bildirdiler." dedi.

Sayan, 16 Nisan'daki referandumda haberleşmenin kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması için gerekli çalışmaları operatörler vasıtasıyla yaptıklarını belirterek, "Tüm seçim dönemlerinde olduğu gibi referandum sürecinde de iletişimin kesintisiz sağlanması için kriz merkezi kuracağız. Bugüne kadar kayda değer bir olay yaşanmadı, bu seçimde de yaşanmaması için gereken önlemleri alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir
BTK